Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Saffransbrytkaka

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 5 st har redan röstat

Ingredienser

12 bitar
  • 25 g jäst
  • 1 g saffran
  • 1/2 tsk strösocker
  • 75 g smör
  • 2 1/2 dl mjölk
  • 1 dl strösocker
  • 1 ägg + uppvispat
  • ägg till pensling
  • 1/2 tsk salt
  • 6-8 dl vetemjöl

Fyllning

  • 100 g rumsvarmt smör
  • 1/3 dl strösocker
  • 1 dl hackad sötmandel, ca 65 g
  • 1 dl russin

Topping och garnering

  • 1/2 dl sylt (hallon, jordgubb, apelsin)
  • 1/2 dl hackad sötmandel, ca 40 g
  • florsocker

Så här gör du

  1. Smula ner jästen i en bunke. Mortla saffranet med ½ tsk socker. Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölken och saffranet och värm till fingervarmt, ca 36 grader. Häll saffransmjölken över jästen och rör tills jästen löst sig.
  2. Blanda i socker, 1 ägg och salt och tillsätt sedan det mesta av mjölet. Arbeta ihop till en smidig deg som släpper från bunkens kanter. Strö över lite mjöl och låt jäsa under kökshandduk i rumsvärme tills degen är dubbelt så stor, 30–60 minuter.
  3. Värm ugnen till 225 grader (varmluft 200 grader).
  4. Smörj och bröa en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Vält ut degen på mjölat bakbord och knåda den tills den är klibbfri – tillsätt eventuellt lite mjöl. Kavla ut degen till en ½ cm tjock rektangel. Bred på smör och strö på socker, hackad mandel och russin.
  5. Vik över en tredjedel av degen från kortsidan mot en bit över mitten och vik sedan över andra sidan så att du får en deg i tre lager. Kavla ut igen till en ½ cm tjock rektangel.
  6. Skär degen i 2–3 cm breda remsor och snurra ihop till vackra snurror. Lägg dem bredvid varandra i formen och låt jäsa i rumsvärme under kökshandduk i 50 minuter. Pensla snurrorna med uppvispat ägg.
  7. Lägg 1 tsk sylt i hålrummen mellan dem. Toppa med hackad mandel.
  8. Grädda saffransbrytkakan mitt i ugnen i ca 20 minuter, tills den fått fin färg. Låt svalna och lossa den sedan från formen. Pudra över med florsocker.