Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Saffransäppelpizzor

Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg

Ingredienser

4 stycken

Pizzadeg

  • 25 g jäst
  • 1 ½ dl mjölk
  • 1 dl vatten
  • ½ g saffran
  • ½ dl strösocker
  • ½ tsk salt
  • 50 g smör, mjukt
  • cirka 7 ½ dl vetemjöl

Fyllning

  • 200 g mandelmassa
  • 75 g smör, mjukt
  • 2 msk strösocker
  • 1 ägg
  • 4–5 röda äpplen
  • 1 tsk kanel, malen
  • 2 msk strösocker
  • 50 g smör

Glasyr

  • 2 dl florsocker
  • 1 msk vatten

Att strö över

  • hackad mandel

Tillbehör

  • vaniljglass eller lättvispad grädde

Så här gör du

  1. Pizzadeg: Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Smula ner jästen i en bunke eller degblandare. Värm mjölken och vattnet. Rör ner saffranet i vätskan. Häll vätskan över jästen. Tillsätt socker, salt och smör.
  3. Arbeta in lite i taget av vetemjölet. Arbeta degen smidig i 5 minuter. Låt degen jäsa i rumstemperatur i cirka 30 minuter. Gör under tiden fyllningen.
  4. Fyllning: Riv mandelmassan fint och lägg den i en skål. Vispa i smör, socker och ägg med en elvisp.
  5. Vänd upp degen på ett lätt mjölat bakbord. Dela upp degen i fyra bitar. Forma bitarna till bullar, kavla ut varje bulle till en ½ centimeter tjock pizzabotten. Lägg pizzorna på plåtar med bakplåtspapper.
  6. Bred ut fyllningen över pizzorna, lämna kanterna fria.
  7. Kärna ur äpplena och skär dem i skivor. Fördela äppelskivorna över pizzabottnarna.
  8. Blanda kanel och socker, strö blandningen över äppelskivorna. Klicka på smör och grädda pizzorna i 12–15 minuter.
  9. Glasyr: Blanda ihop florsocker och vatten till en glasyr och ringla över pizzorna. Strö över hackad mandel. Servera med vaniljglass.