Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Saffran, apelsin, mandel och vit choklad

Betyg: 0/5 Sätt ditt betyg

Ingredienser

4 portioner

Saffranskladdkaka :

  • 150 g Smör
  • 1 st Saffran 0.5 g
  • 2 st Ägg
  • 2 dl Strösocker
  • 1 tsk Vaniljsocker
  • 1.5 dl Vetemjöl

Apelsincurd:

  • 1 st Apelsin, ekologisk
  • 2 dl Strösocker
  • 6 st Äggulor
  • 100 g Smör

Vit chokladbavaroise :

  • 3.5 dl Mjölk
  • 1 st Vaniljstång
  • 6 st Äggulor
  • 2 dl Strösocker
  • 6 st Gelatinblad
  • 200 g Vit choklad, hackad
  • 1.5 dl Matyoghurt
  • 2 dl Vispgrädde

Mandelnougatine :

  • 1.5 dl Strösocker
  • 0.5 krm Flingsalt
  • 0.5 dl Flagad mandel
  • 1 krm Malen ingefära

Kolacrumble med ingefära:

  • 100 g Smör, rumsvarmt
  • 1 dl Råsocker
  • 2 dl Vetemjöl
  • 1 tsk Bakpulver
  • 1 msk Ljus sirap
  • 1 krm Malen ingefära
  • Flingsalt

Så här gör du

  1. Saffranskladdkaka: Smält smöret i en kastrull. Dra av från värmen och blanda ned saffran, ägg, socker och vaniljsocker. Rör till en jämn smet. Sikta i vetemjölet och häll smeten i en springform (ca 20cm i diameter.) klädd med bakplåtspapper i botten. Grädda mitt i ugnen i 175 grader i ca 10-12 minuter eller tills den fortfarande är lite kladdig i mitten. Ställ svalt att svalna. Skär eller stansa ut 8 bitar.
  2. Apelsincurd: Skölj apelsinen i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut 1 dl saft. Vispa äggulor och 1 dl socker vitt och fluffigt i en bunke. Koka upp apelsinsaft, apelsinskal, 1 dl socker och smör i en kastrull. Häll blandningen i äggsmeten under vispning. Rör om och häll tillbaka i kastrullen. Sjud på svag värme under omrörning tills krämen tjocknat. Häll över i en glasburk och låt kallna.
  3. Vit chokladbavaroise: Koka upp mjölk och vaniljstång, delad på längden. Vispa upp äggula och socker, slå över mjölken, vispa upp till 85°, tillsätt de blötlagda gelatinbladen. Vispa i den hackade chokladen, sila och låt svalna. Vispa i yoghurt och vänd i vispad grädde. Häll upp i formar och ställ kallt att stelna.
  4. Mandelnougatine: Hetta upp socker och salt tills det är gyllene. Tillsätt mandeln och ingefäran och rör om försiktigt. Skrapa ut smeten och bred ut tunt på en plåt. Låt kallna och bryt eller hacka sedan i mindre bitar.
  5. Kolacrumbles: Blanda alla ingredienser till en smuldeg, lägg på plåt och baka i 180 c° ca 10 min. Låt svalna.