Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Sachertårta med rostade hasselnötter

Betyg: 0/5 Sätt ditt betyg

Härligt maffig chokladtårta med marmelad i fyllningen. Toppa med krispiga krokantkulor.

Ingredienser

10 - 12 bitar
  • 150 g smör
  • 200 g mörk choklad, 70 %
  • 3 st ägg
  • 2 dl socker
  • 1,5 dl hasselnötter, rostade
  • 1 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk bakpulver
  • 1 msk vaniljsocker

Marmelad:

  • 250 g aprikoser, mjuktorkade
  • vatten
  • 1 st citron, pressad saft
  • 3 dl syltsocker
  • 2 tsk vaniljsocker

Fyllning, garnering:

  • 1,5 dl marmelad
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 150 g mörk choklad, 70 %
  • 20 g krokantpärlor, Valrhona Les perles craquantes

Så här gör du

  1. Gör marmeladen först. Lägg aprikoserna i en kastrull, slå på vatten så det täcker frukten. Låt stå och svälla över natten. Koka upp frukt och vatten tills frukten mjuknar, cirka 10 minuter. Tillsätt citronsaft och syltsocker. Koka marmeladen 5 minuter. Smaksätt med vaniljsocker och häll upp marmeladen i en burk. Låt den kallna.
  2. Kläm fast ett bakplåtspapper på botten till en bakform med löstagbar botten, cirka 24 cm i diameter. Smörj papper och kant till formen.
  3. Smält smöret och lägg i bitar av den mörka chokladen, rör om och låt den smälta.
  4. Vispa ägg och socker till en fluffig smet. Hacka nötterna och blanda ner i smeten tillsammans med chokladen. Tillsätt vetemjöl blandat med bakpulver och vaniljsocker.
  5. Häll smeten i formen och grädda kakan i nedre delen av ugnen, 200 grader, cirka 30 minuter. Låt kakan svalna i formen 5 minuter. Stjälp upp och låt den kallna på ett smörpapper.
  6. Dela kakan i två bottnar. Bred marmelad på den ena botten och lägg den andra ovanpå.
  7. Hetta upp grädden i en kastrull. Ta kastrullen från värmen och smält bitar av chokladen under omrörning. Låt chokladen svalna något och bred den över och runt kanten på tårtan. Strö över krokantpärlor när chokladen börjar stelna.