Ryska brunchblinier med forellrom & smetana

Foto: Wolfgang Kleinschmidt
Ingredienser
4 portioner
- 1/4 paket färsk jäst
- 1 tsk strösocker
- 3 msk ljummet vatten, 37 grader
- 2 äggulor
- 2 äggvitor
- 2 1/2 dl ljummen mjölk, 37 grader
- 1/2 tsk salt
- 3 dl vetemjöl
- 5-6 msk majsolja till stekning
Till servering
- smetana
- 100-150 g forellrom
- dill
- citronklyftor
Så här gör du
- Rör ut jästen och sockret i vattnet i en bunke. Låt jäsa i cirka 10 minuter. Blanda i äggulorna, 2 dl av mjölken och saltet. Vispa ner vetemjölet i omgångar till en tjock smet. Låt smeten jäsa under bakduk i 2–3 timmar. Rör om smeten 1 gång under jäsningstiden.
- Rör ner resten av mjölken (1⁄2 dl) i smeten. Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ner dem i smeten försiktigt.
- Grädda tjocka blinier i oljan på inte alltför stark värme i en blini stekpanna, 2–3 minuter på varje sida. Ta cirka 1 dl smet till varje blini. Vänd blinierna när de jäst upp och ytan stelnat och blivit porig.
- Servera blinier varma med smetana, rom, dill och citronklyftor.

Du kanske även gillar
Populära recept