Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Ryska brunchblinier med forellrom & smetana

Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg. 2 st har redan röstat

Ingredienser

4 portioner
  • 1/4 paket färsk jäst
  • 1 tsk strösocker
  • 3 msk ljummet vatten, 37 grader
  • 2 äggulor
  • 2 äggvitor
  • 2 1/2 dl ljummen mjölk, 37 grader
  • 1/2 tsk salt
  • 3 dl vetemjöl
  • 5-6 msk majsolja till stekning

Till servering

  • smetana
  • 100-150 g forellrom
  • dill
  • citronklyftor

Så här gör du

  1. Rör ut jästen och sockret i vattnet i en bunke. Låt jäsa i cirka 10 minuter. Blanda i äggulorna, 2 dl av mjölken och saltet. Vispa ner vetemjölet i omgångar till en tjock smet. Låt smeten jäsa under bakduk i 2–3 timmar. Rör om smeten 1 gång under jäsningstiden.
  2. Rör ner resten av mjölken (1⁄2 dl) i smeten. Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ner dem i smeten försiktigt.
  3. Grädda tjocka blinier i oljan på inte alltför stark värme i en blini­ stekpanna, 2–3 minuter på varje sida. Ta cirka 1 dl smet till varje blini. Vänd blinierna när de jäst upp och ytan stelnat och blivit porig.
  4. Servera blinier varma med smetana, rom, dill och citronklyftor.