Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Runebergstårtor

Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg. 4 st har redan röstat

Ingredienser

12 bakelser
  • 135 g smör
  • 1 st ägg
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 dl malen mandel eller mandelmjöl
  • 1 dl ströbröd
  • 1 dl kaksmulor av t.ex. pepparkakor eller digestivekex
  • 1/2 krm krossad kardemumma
  • 1 1/2 dl (90 g) vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1/2 krm bittermandelarom
  • 1/2 dl hallonsylt till fyllning
  • smör till formarna

Dekor

  • glasyr ( florsocker + citronsaft + vatten)
  • lite punsch att fukta kakorna med
  • hallonsylt

Så här gör du

  1. Kakor: Smörj formarna noggrant med smör.
  2. Smält smöret och låt svalna lite.
  3. Vispa ägg och socker till skum. Tillsätt den ovispade grädden och rör om.
  4. Blanda i malen mandel, ströbröd, kaksmulor, kardemumma och det smälta, avsvalnade smöret.
  5. Blanda vetemjöl med bakpulver och rör ner i smeten. Tillsätt bittermandelaromen till önskad smak.
  6. Fördela smeten i formarna. Gör en liten fördjupning med hjälp av en tesked och lägg lite hallonsylt i gropen.
  7. Grädda i mitten av ugnen i 200 grader i cirka 15– 20 minuter. Låt dem svalna på galler i formarna. Lossa dem sedan ur formarna.
  8. Dekor: Rör ihop glasyren till lagom trögflytande konsistens. Fukta uppe på bakelserna med lite punsch, lägg på en klick hallonsylt och spritsa glasyr runt hallonsylten.