Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Påsktårta – recept av Roy Fares

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 31 st har redan röstat

Ingredienser

10 bitar

Tårtbotten

  • 4 Ägg
  • 170 g Strösocker (2 dl)
  • 60 g Vetemjöl (1 dl)
  • 80 g Potatismjöl (1 dl)
  • 5 g Bakpulver (1 tsk)
  • 1/2 st Citron zest (rasp)
  • Smör och ströbröd till formen

Chokladkräm

  • 100 g mörk choklad, 70 %
  • 60 g äggula (4)
  • 85 g strösocker (1 dl)
  • 20 g maizena majsstärkelse (2 1⁄2 msk)
  • 1 vaniljstång
  • 350 g mjölk, 3%) (3 1⁄2 dl)
  • 25 g osaltat smör

Dränkning

  • 2 apelsiner (saften)
  • 45 g strösocker (1/2 dl)
  • smaksätt med cointreau

Övrigt

  • 5 dl vispad grädde
  • 4 msk apelsinsylt eller marmelad
  • 1 marsipanlock i önskad färg

Så här gör du

  1. Botten: Sätt ugnen på 200 grader. Smörj och bröa en rund form cirka 24 cm i diameter med löstagbar kant. Sikta vetemjöl, potatismjöl och bakpulver i en bunke. Värm på ägg och strösocker till fingervarmt i en kastrull, häll över i en bunke och vispa vit och pösigt med en elvisp. Sikta i lite i taget av mjöl blandningen i vispningen och rör om försiktigt med en slickepott till en slät smet, blanda i raspet från en citron och häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen 20 - 23 min. Gör ett stickprov. Ta ut ur ugnen och låt botten kallna. Skär botten i 3 delar.
  2. Chokladkräm: Hacka chokladen och lägg den i en bunke. Blanda äggula, socker, maizena i en bunke. Dela vaniljstången och skrapa ur vaniljfröna och lägg det tillsammans med mjölken i en kastrull. Koka upp mjölken och blanda ner den ordentligt i ägguleblandningen. Häll tillbaka alltsammans i kastrullen och värm på medelvärme och under konstant omrörning tills blandningen tjocknar till en kräm. Häll krämen över chokladen, klicka i smöret och blanda tills chokladen har smält. Täck med plastfolie och låt stå i kylen 1 timme tills den svalnat helt.
  3. Dränkning: Pressa ut saften ur apelsinerna, koka upp det tillsammans med strösocker och smaksätt med Cointreau. Ställ åt sidan och låt svalna.
  4. Montering: Ta den översta av de tre tårtdelarna, vänd upp och ner. Med en pensel, dränk botten med apelsinlagen. Fortsätt med ett lager chokladkräm samt ett tunt lager grädde. På med nästa botten och dränkäven den med apelsinlag, samt ett lager apelsinsylt eller marmelad och chokladkräm. På med sista botten, dränk och avsluta med att stryka upp tårtan med grädde. Ge den en kupolformad topp och håll den slät med grädde runt om.
  5. Kavla ut marsipanen så den är ca 3-4 m.m. tunn, använd potatismjöl så den inte fastnar. När den är tillräckligt stor för att täcka tårtan, rulla upp den på en pinne och rulla ut den över tårtan. Pressa dit den försiktigt så den sitter på plats. Dra med handen längs sidan så den fastnar. Skär sedan bort överbliven marsipan och låt stå i kylen minst en-två timmar så den sätter sig. Servera!