Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Kolapaj – Roy Fares bästa recept

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 49 st har redan röstat

Krämig dessertpaj med hasselnötter och kolasås toppad med mörk choklad och flingsalt.

Ingredienser

10 bitar

Botten

  • 100 g hasselnötsmjöl
  • 100 g maizena
  • 60 g florsocker (1 dl)
  • 50 g kakao (ca 1 dl)
  • 10 g vaniljsocker (1 msk)
  • 150 g smör – rumstemperatur
  • 55 g ägg (1 st)

Kolafyllning

  • 70 g hasselnötter – rostade (1 dl)
  • 50 g smör
  • 250 g Grädde (2,5 dl)
  • 250 g strösocker (3 dl)
  • 60 g glykos (1 dl)
  • 60 g ljus sirap (3 msk)

Topping

  • 120 g mörk choklad
  • 125 g visprädde (1 ¼ dl)
  • flingsalt att strö över

Så här gör du

  1. Botten: Blanda samman hasselnötsmjöl, maizena, florsocker och vaniljsocker i en bunke. Blanda i smöret och arbeta ihop till en deg, blanda i ägg. Plasta degen och låt vila i kylen minst 15 minuter. Tryck sedan ut degen i en pajform 20-24 cm, nagga botten och grädda på 200 grader 8-10 minuter, ta ut och låt svalna.
  2. Kolafyllning: Rosta hasselnötter i ugnen på 180 grader i 10 minuter, ta ut och låt svalna lite innan du rubbar av med en köksduk skalen. Koka upp grädde, strösocker, glykos, ljus sirap i en tjockbottnad kastrull. Koka sedan allt samman försiktigt på mellanvärme till 121-123 grader, rör lite. Under tiden hackar du hasselnötter grovt. Har du ingen hushållstermometer kan du göra ett så kallat kulprov genom att klicka i lite av smeten i en kopp med kallt vatten. Går den att forma till en kula efter 30 sek är den färdig. Ta bort från värmen och blanda i hasselnötterna. Häll ut kolan i pajformen och låt stå ute i rumstemperatur minst 3-4 timmar tills den stelna.
  3. Topping: Hacka chokladen och lägg i en bunke. Koka upp grädden i en kastrull och häll den över chokladen. Låt stå i någon minut och blanda sedan med en slickepott ihop till en slät och fin tryffel. Täck bunken med plast och låt tryffeln svalna i rumstemperatur 3-4 timmar, samtidigt som pajen svalnar. Bred ut tryffeln jämnt över kolafyllningen, strö över lite flingsalt och servera.
4 kommentarer om "Kolapaj – Roy Fares bästa recept"
  • Madelaine Krook
    Madelaine Krook

    I första delen står det 50g kakao i ingredienslistan, men det står aldrig att man ska blanda i det i degen.

    I andra stycket är det samma sak med smör. 50g smör i ingredienserna, men det ska aldrig blandas i.

    Kakaon kan jag lista ut att den blandas med mjölet, men hur gör man med smöret, kokar det med från början? Jag har aldrig haft i smör när jag kokar kola eller knäck..

    • Mitt Kök
      Mitt Kök
      svar till Madelaine Krook

      Hej!
      Precis, det stämmer att kakaon ska med i mjölet.
      Smöret ska också blandas i med grädden och det andra som kokas upp!

  • Madelaine Krook
    Madelaine Krook

    En sak till, det står ”Tryck ut degen”
    Du menar väl, bred ut smeten? Min ”deg” har samma konsistens som rumsvarmt smör. Fast den stått i kylskåp en halvtimme efter jag blandat alla ingredienser i första stycket. Är du säker på att det bara ska vara 200g mjöl?