Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Roys bästa äppelpaj

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 12 st har redan röstat

Ingredienser

Pajdeg:

  • 360 g vetemjöl (6 dl)
  • 2 g salt (¼ tsk)
  • 20 g farinsocker (2 msk)
  • 260 g kylskåpskallt osaltat smör
  • 75 g iskallt vatten (¾ dl)

Karamell:

  • 50 g glykos
  • 90 g strösocker
  • 30 g smör
  • 75 g grädde 75 g (¾ dl)
  • 5 g flingsalt (1 tsk)

Fyllning:

  • 5 st äpplen
  • 30 g vetemjöl (1/2 dl)
  • 6 g kanel (msk)
  • 20 g smör

Pensling och strö:

  • 1 ägg
  • farinsocker

Så här gör du

  1. Blanda de torra ingredienserna i matberedare. Dela smöret i små kuber och lägg dem i matberedaren.
  2. Pulskör tills blandningen precis börjar smula sig. Tillsätt vattnet lite i taget och kör tills degen börjar gå ihop. Inte mer. Degen kan också snabbt arbetas ihop för hand i en bunke.
  3. Dela degen i 2 bitar och slå in dem i plastfolie. Låt vila i kylen i minst 1-2 timmar.
  4. Låt degen stå ute i rumstemperatur 5-10 minuter.
  5. Kavla ut den ena degbiten till en 3 mm tjock rundel och fodra en pajform, 24 cm i diameter, med degen. Fodra formen ända upp över kanterna och skär av överflödig deg, stoppa in i frysen.
  6. Den andra biten kavlar du ut på samma sätt och delar i 7 remsor när du fyllt pajen med allt gott.
  7. Värme glukosen i en tjockbottnad kastrull med lite i taget av strösockret tills allt har smält, rör om mellan varven.
  8. Koka sockret tills den fått en fin karamellfärg, häll i grädden lite i taget försiktigt och rör om.
  9. Ta bort från värmen och klicka i smör och flingsalt. Blanda och ställ åt sidan.
  10. Sätt ugnen på 200 grader, varmluft med extra undervärme. Skala äpplen och skär i lagom tjocka skivor. Lägg allt i en bunke och vänd runt dom i kanel och vetemjöl.
  11. Lägg ut äppelskivorna tajt i pajformen, häll över karamell och klicka ut smöret lite här och där. Lägg på ett galler av den sista degen. Pensla med ägg och strö över farinsocker.
  12. Grädda pajen mitt i ugnen på 200 grader i 35-40 min eller tills karamellen börjat bubbla och pajen fått en fin gyllenbrun färg. Ta ut och låt svalna 1 timme innan servering. Vaniljglass är att rekommendera.