Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Roy Fares nyårsdessert

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 137 st har redan röstat

Ingredienser

7 portioner

Citronparfait:

  • 45 g strösocker (1/2 dl)
  • 50 g vatten (1/2 dl)
  • 80 g äggula (4 st)
  • 200 g grädde (2 dl)
  • 50 g vit choklad
  • 25 g citronsaft (1/2 st)
  • 1 st citroner, raspet
  • 1 st gelatinblad

Italiensk maräng:

  • 125 g äggvita (4st)
  • 210 g strösocker (2 1/2 dl)
  • 75 g vatten (3/4 dl)

Citronkräm:

  • 100 g citronjuice (1 dl)
  • 75 g vatten (3/4 dl)
  • 1 st ägg
  • 20 g maizena
  • 85 g strösocker (1 dl)
  • 50 g osaltat smör

Mandel crumble:

  • 50 g smör
  • 15 g strösocker
  • 60 g vetemjöl
  • 25 g mandelmjöl
  • 5 g vaniljsocker

Montering & dekorering:

  • Hallon 30 st
  • Florsocker
  • Hallonpulver
  • Pistagenötter
  • Citronmellis

Så här gör du

  1. Citronparfait: Lägg ut 8 st ringar 6-7 cm i diameter på en bricka med bakplåtspapper, klä ringarna med plastband på sidorna eller bakplåtspapper. Blötlägg gelatinbladet i kallt vatten och smält vit choklad försiktigt i mikron. Vispa grädden fluffig och ställ i kylen. Koka upp socker och vatten, häll vätskan över äggulorna under vispning och sedan tillbaka i kastrullen, sjud tills det börjar tjockna (83 grader), häll över i en bunke igen och vispa med elvisp. Vispa till ett fast skum. Smält gelatinbladet med citronsaften i mikron. Ha i citronraspet och citron/gelatinet i äggskummet medan du vispar på medelhastighet. Vänd sedan ner chokladen med en slickepott och sist grädden. Fördela parfait jämt i formarna och frys i minst 6 tim.
  2. Italiensk maräng: Koka vatten och socker till 121 grader. Börja samtidigt vispa äggvitan på medelhastighet med elvisp eller i maskin, öka hastigheten när äggvitan börjar bli fast. Strila i sockerlagen. Sänk hastigheten när all sockerlag är i och låt gå tills den kallnat. Spritsa ut runda tunna bottnar på plåt med bakplåtspapper i samma storlek som parfait och baka på 100 grader i ca 1 1/2 - 2 tim, stäng av och låt stå över natten om man har möjlighet. Spritsa den resterande marängen på parfaiten med efter önskad smak och ställ tillbaka i frysen.
  3. citronkräm: Blanda ägg, maizena och hälften av strösockeret i en bunke. Koka upp citronjuice, vatten och resterande strösocker och häll det försiktigt över äggblandningen. Rör runt och tillbaka med allt i kastrullen. Koka upp tills det tjocknat och ser glansigt ut under konstant omröring. Häll över krämen i en bunke och tillsätt smöret, mixa slätt och plasta mot ytan och låt svalna i kylen. Vispa upp krämen innan användning lite lätt med en handvisp så den blir len och smidig.
  4. Smuldeg: Sätt ugnen på 180 grader. Blanda samman alla ingredienser och nyp ihop med fingertopparna, arbeta ihop till en smuldeg och strö ut det på plåt med bakplåtspapper. Grädda 8-10 minuter eller tills smulorn fått en fin gyllenbrun färg.
  5. Lägg en bakad marängplatta på tallriken, spritsa på lite citronkräm, lägg på parfait med marängen och bränn av marängen med en gasbrännare. Spritsa några duttar med citronkräm på tallriken, smula lite crumble och pudra lite florsocker med en sikt och hallonpulver. Dela hallonen på hälften och lägg på och några blad citronmellis. Hacka pistage och strö över. Servera.
3 kommentarer om "Roy Fares nyårsdessert"
    • Sara Christoffersson
      Sara Christoffersson
      svar till Swebi

      Vad är det för ringar man använder för parfaiten?

Du kanske även gillar