Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Rotfruktsbullar med morötter

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 4 st har redan röstat

Ingredienser

24 stycken
  • 50 g jäst
  • 5 dl vatten, 37 grader
  • 2 msk rapsolja
  • 2 tsk salt
  • 1 msk strösocker
  • 4 dl rivna rotfrukter, till exempel morötter och palsternacka
  • 1 dl solroskärnor
  • ½ dl linfrö, hela
  • 12-13 dl vetemjöl
  • 1 dl blandade frön, till exempel linfrön, chiafrön och solroskärnor

Så här gör du

  1. Smula ner jästen i en degblandare. Häll på det fingervarma vattnet och blanda i olja, salt, socker, rotfrukter, solroskärnor och linfrön. Arbeta in lite i taget av vetemjölet.
  2. Arbeta degen smidig i cirka 4-5 minuter. Sätt på plastfolie eller lägg på en bakduk och låt degen jäsa i 30 minuter.
  3. Vänd upp degen på lätt mjölat bakbord och dela upp degen i 24 bitar, forma varje bit till en rund bulle. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper. Lägg på bakdukar och låt bullarna jäsa i 30 minuter. Sätt under tiden ugnen på 200 grader.
  4. Pensla bröden med vatten och strö över frön. Grädda bröden mitt i ugnen i cirka 10-15 minuter. Låt svalna på galler med bakduk över.