Rostbröd med fibrer

Foto Åsa Swanberg
Ingredienser
2 st
- 50 g jäst
- 1 dl vatten, fingervarmt
- 0,5 dl rapsolja
- 0,5 msk havssalt
- 2 dl hela linfrön
- 0,5 msk honung
- 4,5 dl naturell yoghurt
- ca 11 dl vetemjöl special
Garnering
- 1 dl vetekli
Så här gör du
- Smula ner jästen i bunken till en degblandare och häll på vattnet. Rör tills jästen lösts upp. Tillsätt olja, salt, linfrön, honung och yoghurt.
- Tillsätt vetemjölet och arbeta degen i minst 10 minuter, eller ännu längre för hand. Det ska bli en smidig deg.
- Låt degen jäsa under bakduk till dubbel storlek, i cirka 1 timme. Smörj två avlånga formar som rymmer 1 ½ liter vardera
- Dela degen i två bitar och forma dem till två avlånga limpor. Lägg limporna i formarna. Pensla lite vatten på ytan och strö över vetekli.
- Låt bröden jäsa under bakduk i 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.
- Grädda bröden i den nedre delen av ugnen i cirka 25 minuter. Låt dem svalna på galler under bakduk.

Du kanske även gillar
Populära recept