Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Rostade veggies med getost, chorizosmulor och chorizomajo

Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg. 2 st har redan röstat

Detta kan vara en av de bästa rätterna som finns. Passar både till vardag och fest och har så vansinnigt goda smaker. Antingen följer du nedan recept eller så tar du alla rotsaker du har hemma i kylen, blir gott hur som. Vill man byta ut osten går det kanon att köra en starkare mögel typ roquefort eller liknande. Majon tillför fettma och hetta som är viktig för att bryta av de annars smakrika men milda smakerna. Otroligt smarrigt!

Ingredienser

4 portion
  • 4 st färsk chorizo/salsiccia med chili
  • 2 dl raps eller majsolja
  • 1 st ägg
  • 1,5 msk vitvinsvinäger
  • 2 st stora morötter
  • 8 st potatisar
  • 5 st rödbetor
  • 5 st Polka/gulbetor
  • 2 st gullök
  • 2 st fänkål
  • 4 chevré ost
  • Pecorino/Parmesan
  • 1 rosmarin
  • flytande honung

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 200grader. Skala och skär betor, potatis, morot, lök och fänkål i klyftor, stavar och skivor (eller valfri form). Lägg på en plåt och gnid in allt i olivolja och lite salt. Sätt in i ugnen och rosta i 30 min. Ta ut plåten och riv över mycket pecorino/parmesan, ringla på lite honung samt bryt sönder getosten och lägg på plåten. Sätt in i ugnen och fortsätt rosta i 10 min. Sätt sedan på varmluft (eller grillvärme) och kör ytterligare 10min till allt fått bra färg.
  2. Medans allt är i ugnen förbereder du korven. Häll i 1 dl av raps/majsoljan i en stekpanna.Ta bort skinnet på korven och bryt ner den i mindre bitar och stek i oljan tills den blir krispig. Sila därefter av oljan och spara den i en skål. Låt chorizosmulorna ligga kvar i pannan till servering. Låt oljan svalna till rumstemperatur innan den används i majonäsen.
  3. Chorizomajo: Lägg hela ägget och vinäger i en bunke. Mixa med stavmixer så allt blandas. Häll 1dl raps/majsolja samt stekoljan från kroven. Mixa tills majonäsen gått ihop. Smaka av med salt.
  4. Ta ut plåten ur ugnen och lägg på chorizosmulorna, majonäs och färsk rosmarin. Nut.