Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Rostad rotselleri med svampkräm och hasselbackspotatis

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 21 st har redan röstat

Ingredienser

4 portioner

Bas

  • 1 rotselleri à 600 g
  • 8 -12 medelstora potatisar
  • 75 g smör, tunt hyvlat
  • 1 dl hasselnötter
  • salt och svartpeppar

Sås

  • 250 g champinjoner
  • 1 liten gul lök, finhackad
  • 2 vitlöksklyftor, finhackade
  • 2 tsk torkad timjan
  • rapsolja
  • 2 msk crème fraiche
  • 1/2 dl finriven parmesan
  • 1 tsk ljus japansk soja
  • salt och svartpeppar

Topping

  • 2 dl riven parmesan eller annan lagrad ost
  • 1 dl grovhackad dill
  • 1 citron i klyftor
  • ev. machesallad

Så här gör du

  1. Bas: Sätt ugnen på 200 grader. Skär bort skalet från rotsellerin och dela den i medelstora bitar. Skölj och hasselbacka potatisen. Lägg rotselleri och potatis i en klädd långpanna och lägg på hälften av smöret. Salta och peppra.
  2. Rosta i den nedre delen av ugnen i ca 20 minuter, ta ut plåten och strö över nötterna. Lägg på resten av smöret på rotfrukterna eller pensla med det smör som ligger på plåten. Rosta ytterligare 10-15 minuter beroende på hur stora potatisar och rotselleribitar du har. Det är klart när rotfrukterna har mjuknat och fått en fin, gyllene färg.
  3. Sås: Rensa och finhacka svampen. Stek svamp, gul lök, vitlök och timjan i olja tills vätskan från svampen har kokat bort. Mixa tillsammans med crème fraichen och smaka av med salt och peppar. Smaksätt med parmesan och soja.
  4. Topping: Toppa rotselleri och potatis med parmesan, salt och peppar. Servera med dill, citron, eventuellt machesalld och svampkräm.