Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Rostad rotselleri med svampkräm och hasselbackspotatis

Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg. 5 st har redan röstat

Rotselleri är en rotfrukt som verkligen blir sitt bästa jag när den får rostas i rikligt med smör. Här skärs den i mindre bitar, men om du har tid borde du verkligen testa att helrosta den också. Servera den med en svampkräm och dränk den i en god, riven ost. En perfekt helgmåltid att bjuda på.

Tips! Gör rätten vegansk genom att utesluta parmesan och använd växtbaserad färskost istället för crème fraiche. Byt till vegetabiliskt smör på hasselbackspotatisen.

Recept hämtat ur boken ”Plåtmat – grönt i en långpanna” av Julia Tuvesson (Norstedts).

Ingredienser

4 portioner

Bas

  • 1 rotselleri à 600 g
  • 8 -12 medelstora potatisar
  • 75 g smör, tunt hyvlat
  • 1 dl hasselnötter
  • salt och svartpeppar

Sås

  • 250 g champinjoner
  • 1 liten gul lök, finhackad
  • 2 vitlöksklyftor, finhackade
  • 2 tsk torkad timjan
  • rapsolja
  • 2 msk crème fraiche
  • 1/2 dl finriven parmesan
  • 1 tsk ljus japansk soja
  • salt och svartpeppar

Topping

  • 2 dl riven parmesan eller annan lagrad ost
  • 1 dl grovhackad dill
  • 1 citron i klyftor
  • ev. machesallad

Så här gör du

  1. Bas: Sätt ugnen på 200 grader. Skär bort skalet från rotsellerin och dela den i medelstora bitar. Skölj och hasselbacka potatisen. Lägg rotselleri och potatis i en klädd långpanna och lägg på hälften av smöret. Salta och peppra.
  2. Rosta i den nedre delen av ugnen i ca 20 minuter, ta ut plåten och strö över nötterna. Lägg på resten av smöret på rotfrukterna eller pensla med det smör som ligger på plåten. Rosta ytterligare 10-15 minuter beroende på hur stora potatisar och rotselleribitar du har. Det är klart när rotfrukterna har mjuknat och fått en fin, gyllene färg.
  3. Sås: Rensa och finhacka svampen. Stek svamp, gul lök, vitlök och timjan i olja tills vätskan från svampen har kokat bort. Mixa tillsammans med crème fraichen och smaka av med salt och peppar. Smaksätt med parmesan och soja.
  4. Topping: Toppa rotselleri och potatis med parmesan, salt och peppar. Servera med dill, citron, eventuellt machesalld och svampkräm.