Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Rostad quinoa med fetaost och päron

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg

Quinoa är ett riktigt nyttigt litet frö, fullt med proteiner och vitaminer. I quinoa finns saponiner, ett bittert ämne som måste sköljas bort, ibland har fabrikanterna gjort det åt oss. När du tröttnat på fetaost kan du ta getost, parmesanost eller ädelost.

Recept ur ”Vego på 30 minuter” av Ylva Bergqvist (Bonnier fakta). Boken hittar du bland annat på Adlibris.

Ingredienser

4 portioner
  • 2 dl quinoa
  • 2 rödbetor
  • cirka 5 dl vatten
  • 2 päron
  • 1 avokado
  • 150 g fetaost
  • 80 g rucola eller rucolablandning
  • salt och svartpeppar
  • olivolja till servering

Rostade rosmarinmandlar:

  • 75 g sötmandel
  • 3 kvistar rosmarin
  • 1 msk flytande honung
  • flingsalt

Så här gör du

  1. Rosta quinoan i en torr stekpanna med hög kant på hög värme i cirka 5 minuter tills fröna börjar poppa, får brun färg och doftar nöt. Rör om hela tiden.
  2. Häll fröna i en sil och skölj dem för att få bort onyttiga bitterämnen. Om du har en försköljd sort behöver du inte göra detta.
  3. Skala och riv rödbetorna grovt. Koka quinoan och rödbetsrivet i saltat vatten i cirka 15 minuter tills de är mjuka. Rör om en gång under tiden. Späd med mer vatten om det kokar torrt.
  4. Rosta mandlarna och rosmarinen i en torr stekpanna utan fett. Rör ned honungen. Lägg upp på ett fat och strö över flingsalt. Hacka mandlarna grovt när de svalnat något.
  5. Skär päronen och avokadon i bitar och smula över osten.
  6. Lägg rucolan på ett fat och lägg på övriga ingredienser. Ringla över lite olivolja och krydda med svartpeppar.