Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Lökpaj med rostad potatis

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 13 st har redan röstat

Ingredienser

8 bufféportioner

Pajskal:

  • 3 dl vetemjöl
  • 125 g smör
  • 1 tsk äppelcidervinäger
  • 3–4 msk iskallt vatten

Fyllning:

  • 1 knippa salladslök
  • 6–8 färskpotatisar
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk flingsalt

Äggsmet:

  • 3 ägg
  • 3 dl grädde
  • 150 g riven gratängost
  • ¼ tsk salt
  • 1 krm nymalen svartpeppar

Till garnering:

  • dillvippor

Så här gör du

  1. Pajdeg: Mixa ihop mjöl och smör till en smulig massa. Tillsätt vatten och arbeta ihop till en deg.
  2. Tryck ut degen i en pajform med löstagbar kant, cirka 20 centimeter i diameter. Låt vila kallt i 30 minuter.
  3. Fyllning: Ansa och dela löken på längden. Dela potatisen. Hetta upp oljan i en stor stekpanna. Lägg potatisen på en plåt med bakplåtspapper och rosta i mitten av ugnen i cirka 20 minuter. Blanda i salladslöken. Salta.
  4. Värm ugnen till 200 grader. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen i cirka 15 minuter.
  5. Vispa ihop ingredienserna till äggsmeten. Häll äggsmeten i pajskalet. Lägg i potatis och lök.
  6. Sänk ugnstemperaturen till 175 grader. Grädda pajen i nedre delen av ugnen i cirka 40 minuter eller tills pajen är genomgräddad, känn med provsticka. Garnera med dill.