Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Rostad fänkål med sötpotatispure och andra godsaker

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 2 st har redan röstat

Rätt med flera olika komponenter passar perfekt till lite finare hemma middagar,

Ingredienser

4 portioner
  • 400 g sötpotatis
  • 2 st vitlöksklyfta
  • 1 st spansk peppar (Chilie röd)
  • 50 g Mjölkfritt margarin/Smör
  • 1 tsk Torkad timjan
  • Salt
  • ca 4 dl Spad från kokning

Jordärtkockspure :

  • 100 g Jordärtkocka
  • 25 g Mjölkfritt margarin/Smör
  • Salt
  • Peppar
  • ca 2 dl Spad från kokning

Rostad fänkål:

  • 2 st Fänkål (medelstora)
  • 2 msk olivolja
  • salt
  • peppar

Fänkålssallad:

  • 1 st Fänkål (medelstora)
  • 2 msk Citronjucie (från färsk citron)
  • Citronzest (från en citron per 4/port)
  • 1 msk Olivolja
  • 0,5 tsk chiliflakes
  • salt
  • peppar

Cittronette:

  • 2 msk Citronjucie (från färskcitron)
  • 2 msk Honung/Agavesirap
  • 0,5 dl olivolja

Garnering:

  • Fänkålsblast
  • Ärtor

Så här gör du

  1. Hur du vill lägga upp ordningen på momenten är lite upp till dig själv. Om du är en som kan ha flera bollar i luften samtidigt, gör gärna flera av momenten samtidigt annars gör dem var för sig och värm dem försiktigt när de ska serveras. Jag skulle dock rekommendera att följa den roastade fänkålets klocka då den är väldigt god varm ur ungen.
  2. Rostad fänkål: Sätt ungen på ca 180 grader. Klipp bort blasten på fänkålet och spara till garnetyr. Skär fänkålen vertikalt i ca 5-6 skivor per fänkål. Lägg dem i en ungsäker form och gnuga in dem med olja och kryddor. Rosta i ca 35 min.
  3. Sötpotatispure: Skala och skär upp sötpotisen i jämna bitar. Lägg bitarna i en kastrull med en halverad chilie och skalade vitlöksklyftor. Koka detta i vatten till potatisen är lite överkokt. Ta sedan ut spadet ur kastrullen oc häll av resten i vasken. Ta ur chilin ur kastrullen. Mixa sedan kokad potatis, fett och vitlök och tillsätt vart efter spadet till du får önskad konsitens. Smaka av med salt.
  4. Jordärtkockspure: Tvätta av och skär bort ev fulla bitar på kockorna. Lägg dem sedan i en kastull och koka upp i vatten. Koka tills något överkokad. Ta spadet ur kastullen och häll av resten. Tillsätt smör och mixa till pure. Tillsätt spadet vart efter. Smaka av med salt och peppar.
  5. Fänkålssallad: Skär fänkål tunt eller använd mandolin. Tillsätt resterade ingredienser och massera dem med fänkålen i ca 1 min.
  6. Cittronette: Blanda ingredienser i en burk. Skaka burken till den är homogen.
  7. Koka ärtor.
  8. Lägg upp allt på en tallrik. Och garnera fint med äror och fänkålsblast.