Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Rostad fänkål med citron

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 30 st har redan röstat

Ingredienser

4 portioner
  • 2 fänkålsstånd
  • 2 hela vitlökar
  • 1 citron
  • 2 röda chilifrukter
  • färska örtkvistar, till exempel timjan och rosmarin
  • lagerblad
  • ¾ dl olivolja
  • flingsalt
  • svartpeppar, nymald
  • 250 g cocktailtomater, gärna på kvist

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 225 grader. Ansa fänkålen och dela varje stånd i 6 klyftor. Skär bort rotfästet. Ska och dela vitlökarna tvärsöver. Skär citronen i grova bitar.
  2. Kärna eventuellt ur chilifrukterna om du inte vill ha sting i smaken. Finhacka en av chilifrukterna. Låt den andra vara hel, eller dela den på längden och skrapa ur kärnorna.
  3. Lägg fänkål, vitlök, citron, chili och kryddor i en långpanna eller stor ugnsfast form. Blanda med olivolja, salt och peppar.
  4. Rosta i mitten av ugnen i cirka 15 minuter. Ta ut och lägg på tomaterna. Sätt tillbaka formen i ugnen i ytterligare 10–15 minuter.