Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Rostad blomkålsgryta med curry

Betyg: 2/5 Sätt ditt betyg. 2 st har redan röstat

Enkelt recept på mättande gryta med blomkål, majs och kokosmjölk.

Recept ur ”Grytor – från lättlagat till lyx” av Lena Söderström.

TIPS! Majskornen kan bytas ut mot kokta kikärter, bönor eller linser.

Ingredienser

4 portioner
  • 800 g blomkål
  • 2 msk olivolja
  • salt, peppar
  • 1 burk majskorn, 400 g, avrunnen

Grytbas

  • 1 stor gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk currypulver
  • 2 msk garam masala
  • 1 msk spiskummin
  • 3 msk smör & rapsolja
  • 1 tsk finriven ingefära
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 burk kokosmjölk, 400 ml
  • 2 1/2 dl grönsaksbuljong på tärning

Till servering och garnering

  • Kokos-, banan- och solrosfröströssel
  • Korianderblad

Så här gör du

  1. Gör kokos-, banan- och solrosfröströssel av torkad banan, kokosflingor och solrosfrö.
  2. Sätt ugnen på 225 grader.
  3. Ansa blomkålen och dela den i buketter.
  4. Lägg buketterna på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över oljan. Salta och peppra. Rosta i mitten av ugnen ca 15 minuter, rör om efter halva tillagningstiden.
  5. Fräs currypulver, garam masala och spiskummin i smör & rapsoljan i en gryta ca 1 minut. Tillsätt lök, vitlök och ingefära och fräs under omrörning ca 3 minuter. Rör i tomatpurén och fräs ca 1 minut. Häll i kokosmjölken och buljongen. Koka upp och sjud grytbasen ca 10 minuter. Smaka av.
  6. Blanda i majs. Vänd ner den rostade blomkålen. Koka upp grytan och sjud den ytterligare ca 3 minuter eller tills allt är genomvarmt. Smaka av med salt.
  7. Garnera med korianderblad. Servera med strösslet.