Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Rostad blomkål med tomatpesto

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 11 st har redan röstat

Ingredienser

4 portioner
  • 1 stort blomkålshuvud, 1–1, 2 kg
  • 250 g cocktailtomater, gärna med kvist
  • flingsalt
  • 1 1/2 dl riven parmesanost
  • 1 kruka basilika
  • 4 msk rostade pinjenötter

Tomatpesto

  • 1 dl soltorkade tomater i marinad
  • 1/2 röd chilifrukt
  • 1 kruka färsk basilika
  • 2 hackade vitlöksklyftor
  • 1 dl riven parmesanost
  • 1 dl olivolja
  • salt
  • nymald peppar

Så här gör du

  1. Pesto: Skär tomaterna i mindre bitar. Kärna eventuellt ur chilifrukten om du inte vill ha sting i smaken. Finhacka chilin.
  2. Mixa tomater, basilika, vitlök, ost och olivolja. Vänd ner chilin. Smaka av med salt och peppar.
  3. Dela blomkålen i stora buketter. Koka upp lättsaltat vatten. Lägg ner blomkålen och förväll under lock 4–5 minuter. Ta upp och låt rinna av.
  4. Sätt ugnen på 200 grader. Smörj en ugnsfast form med olivolja. Lägg i blomkålen och krydda med flingsalt. Klicka på peston och strö på parmesanost.
  5. Baka i mitten av ugnen cirka 10 minuter.
  6. Ta ut och lägg tomaterna runtomkring. Fortsätt baka tills blomkålen är mjuk, cirka 15 minuter. Ta ut och strö över rostade pinjenötter och basilikablad.