Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Rosmarin- och fänkålsråg

Betyg: 0/5 Sätt ditt betyg

Ingredienser

3 stycken
  • Dag 1:

  • 3 1/2 dl rågkross
  • 1 dl linfrö
  • 3 1/2 dl solrosfrö
  • 3 msk fänkålsfrö
  • 1 tsk salt
  • 7 dl vatten, 37 grader
  • 1/2 dl rågsurdeg (se recept på sidan 82)
  • Dag 2:

  • 50 g jäst
  • 3 dl vatten, 37 grader
  • blandningen från dag 1
  • 1 1/2 sirap
  • 1 1/2 dl pumpafrön
  • 7 dl grovt rågmjöl
  • 6 dl vetemjöl special
  • 1 dl hackad, färsk rosmarin

Så här gör du

  1. Dag 1:

  2. Stöt fänkålsfröna i en mortel. Blanda rågkross, linfrö, solrosfrö, fänkål och salt i en bunke.
  3. Tillsätt rågsurdeg och ljummet vatten och blanda noga. Täck med plastfolie och låt stå 1-2 dygn.
  4. Dag 2 eller 3:

  5. Lös upp jästen i vattnet.
  6. Tillsätt blandningen från dag 1. Blanda samman och tillsätt sirap, pumpafrön, rågmjöl, vetemjöl special och rosmarin.
  7. Arbeta degen i maskin i 15 minuter, det blir en kladdig deg. Låt jäsa i 30 minuter.
  8. Smörj tre avlånga formar och mjöla dem med rågmjöl. Fördela degen i de tre formarna, strö över lite rågmjöl och låt jäsa i 45 minuter. Värm ugnen till 250 grader.
  9. Sätt in bröden i mitten av ugnen och sänk värmen till 200 grader. Grädda i 50 minuter.
  10. Ta ut bröden ur formarna och lägg tillbaka dem i ugnen med undersidan uppåt i cirka 10 minuter.
  11. Ta ut bröden och åt dem vila inlindade i en linneduk till nästa dag.