Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Rose swirl cookies – ros kakor

Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg

Vanilj doftande smöriga småkakor som man kan spritsa i olika mönster. Använd tyll och spritspåse eller kakpress till. Allt du behöver finns säkert i kylen och skafferiet.

Ingredienser

25 kakor
  • 240 g smör rumstemperatur
  • 1,25 dl strö
  • 1 st ägg
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 5,5 dl vetemjöl
  • 0,25 tsk salt (om smöret är osaltat annars uteslut)

Dekor

  • 0,5 dl florsocker eller
  • 0,5 dl strössel

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 200º C.
  2. Kombinera alla ingredienser förutom mjölet. Vispa till en jämn och krämig smet.
  3. Vispa i mjölet på lägsta effekt tills degen går ihop och är krämig. Den måste gå att spritsa men ändå hålla formen.
  4. Använd en spritspåse och en öppen eller stäng stjärna tyll för att spritsa rosor eller andra önskade former. Det går bra att använda en kakpress lika väl. Spritsa kakorna på bakplåtspapper på en plåt, bara inte för tät. Ska du dekorera med strösser får du göra det nu.
  5. Om degen känns för mjuk kan man kyla kakorna ca 15-30 minuter innan gräddningen.
  6. Grädda i mitten av ugnen för mellan 6-8 minuter tills botten har blivit lite brun. Se till att kakorna inte bränns.
  7. Låt dem kallna en stund på paper innan du flyttar dem till galler för att kallna helt. Förvara kakorna i burk med lock på en svalt plats. Kakorna häller sig färska länge.
  8. Sikta ev över florsocker innan serveringen.