Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Rökt laxpaj med lime & chili


Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 11 st har redan röstat

Ingredienser

4 portioner eller 6 på ett buffébord

  • 100 g margarin eller smör

  • 3 dl vetemjöl
  • 
2-3 msk riktigt kallt vatten


Fyllning:


  • 300 g varmrökt lax (beräknat utan skinn)

  • 200 g fryst bladspenat

  • 100 g purjolök

  • margarin eller smör att steka i

  • finrivet skal från 2 limefrukter
  • 
pressad saft från 1 lime

  • 3/4 tsk chiliflakes


Äggstanning:


  • 200 g Philadelphiaost

  • 1 dl mjölk

  • 2 ägg
  • 
1/2 tsk salt
  • 
peppar


Så här gör du

  1. Kör margarin eller smör och vetemjöl i en matberedare. Tillsätt vattnet (börja med den lilla mängden) och kör degen i ytterligare någon sekund.

  2. Tryck ut degen i en lite mindre pajform, som mäter 25 cm i diameter. Ställ pajskalet kallt i 30 minuter.

  3. Förgrädda pajskalet i 225 grader i 10 minuter.

  4. Dela laxen i bitar. Tina bladspenaten i en kastrull. Skär purjolöken i fina skivor och fräs den i margarin eller smör i en stekpanna, den ska bli mjuk men inte få färg.

  5. Låt grönsakerna svalna. Blanda spenat, purjolök, limeskal, pressad lime och chiliflakes i en bunke.

  6. Blanda Philadelphiaost, mjölk, ägg, salt och peppar i en annan bunke. Rör med en visp.

  7. Tillsätt äggstanningen till grönsaksblandningen och blanda.

  8. Lägg laxen i pajskalet och häll på fyllningen. Sänk ugnstemperaturen till 200 grader och grädda pajen i 30-35 minuter.

  9. Servera pajen med en sallad.
1 kommentar om "Rökt laxpaj med lime & chili
"