Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Rödlökspannacotta med löjrom

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 16 st har redan röstat

Festligt och gott med världens godaste kaviar – vår svenska löjrom. Självklart går det även bra med sikrom, laxrom eller forellrom. Om du vill kan du ersätta rödlöken med ytterligare 1 dl gräslök; smaken blir lite mildare men lika god. Obs! Tänk på att rätten ska stå i kyl minst 4 timmar före servering, så börja i tid. Gärna dagen före festen.

Recept ur ”Håkan Larssons bästa mat till vinet” (Bonnier fakta) av Håkan Larsson. Boken hittar du bland annat på Adlibris.

Ingredienser

4 portioner
  • 2 gelatinblad
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 liten rödlök
  • 2 krm salt
  • 2 krm svartpeppar
  • cirka 1 dl finhackad gräslök
  • 2 dl gräddfil

Servering:

  • cirka 100 g löjrom
  • finhackad gräslök
  • små citronskivor
  • kantskurna och smörstekta sticks av formbröd

Så här gör du

  1. Lägg gelatinet i kallt vatten cirka 5 minuter.
  2. Ljumma grädden i en kastrull, ta från värmen och rör ner de avrunna gelatinbladen. Finhacka rödlöken. Krydda grädden med salt och peppar och blanda ner rödlök, gräslök och gräddfil.
  3. Häll smeten i fyra glas eller skålar à 10–12 cl och låt stelna i kyl minst 4 timmar eller över natten. Hit kan förberedas.
  4. Servering: Toppa pannacottan med löjrommen, strössla över gräslöken och stick i en liten citronskiva. Bjud med smörstekta brödsticks.