Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Röding med tomatconcassé & saffranskokt fänkål

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 7 st har redan röstat

Ingredienser

4 portioner
  • 4 rödingfiléer à 170 gram
  • 1 citron, rivet skal
  • 2 vitlöksklyftor, finhackade
  • 4 msk persilja, finhackad

Ansjovismajonnäs:

  • 2 äggulor
  • 1 msk dijonsenap
  • 5 dl rapsolja
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 1 msk finhackad ansjovis
  • salt

Tomatconcassé:

  • 4 bifftomater
  • 2 schalottenlökar
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk ketchup
  • 3–4 stänk tabasco
  • 1 msk sherryvinäger
  • flingsalt
  • nymalen svartpeppar

Bräserad fänkål:

  • 1 fänkål i mindre bitar
  • 1 kuvert saffran à 0,5 g
  • 3 dl vitt vin
  • olivolja
  • flingsalt & peppar

Så här gör du

  1. Ansjovismajonnäsen: Blanda äggulor och dijonsenap i en bunke. Tillsätt rapsoljan i en tunn stråle under hård vispning. När majonnäsen börjar bli klibbig kan du tillsätta vinäger och ansjovis. Tillsätt sedan resten av oljan och mixa slätt. Smaka av med salt och eventuellt lite mer vinäger. Förvara i spritspåse i kylen till servering.
  2. Tomatconcassén: Koka upp en kastrull med 1,5 liter vatten. Skär kryss i tomaterna på över- och undersidan. Skålla tomaterna i det kokande vattnet i cirka 30 sekunder och kyl dem direkt i kallt vatten. Skala tomaterna och hacka dem i småbitar. Lägg över tomathacket i en skål. Finhacka schalottenlöken och tillsätt tomterna. Tillsätt olivolja, ketchup, tabasco och vinäger. Smaka av med några nypor salt och nymalen svartpeppar. Låt stå till servering.
  3. Fräs fänkålen i en kastrull i lite olivolja i cirka 2 minuter. Tillsätt saffran och fräs 1 minut till. Häll på det vita vinet och täck med lock. Låt sjuda i cirka 20 minuter eller tills fänkålen mjuknat.
  4. Sätt ugnen på 150 grader. Blanda citronskal, vitlök och persilja i en skål. Salta rödingfiléerna runtom och täck sedan köttsidan med örtblandningen. Baka i ugnen i 6–7 minuter eller tills innertemperaturen är 40 grader. Dra bort skinnet och servera genast tillsammans med tomatconcassé, fänkål och ansjovismajonnäs.