Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Rödbetstårta

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 9 st har redan röstat

Ingredienser

12 bitar
  • 175 g smör
  • 2 stora rödbetor, ca 150 g
  • 4 ägg
  • 3 dl strösocker
  • 1/2 dl mjölk
  • 5 dl vetemjöl
  • 3 msk kakaopulver
  • 1 msk bakpulver
  • 2 krm salt

Chokladkräm

  • 200 g mörk choklad
  • 2 dl vispgrädde

Glasyr

  • 150 g smör
  • 6 dl florsocker
  • 3 dl färskost (se separat recept)
  • 1-4 msk saft från de rivna rödbetorna

Topping

  • riven choklad
  • kakaopulver

Så här gör du

  1. Värm ugnen till 175 grader (varmluft 160).
  2. Smörj och bröa en rund bakform, 20 cm i diameter. Smält smöret i en kastrull och låt svalna. Skala och riv rödbetorna fint, du behöver 2 dl. Lägg det rivna i en sil över en bunke och pressa ur saften. Spara den till glasyren.
  3. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke och rör ner det smälta smöret och mjölken. Blanda resten av ingredienserna till kakbottnen i en annan bunke, häll i äggsmeten och rör ihop. Vänd ner de rivna rödbetorna.
  4. Häll smeten i formen och grädda kakan mitt i ugnen i 50–60 minuter – prova med en sticka att den inte är kladdig i mitten. Låt svalna något i formen innan du stjälper upp kakan på ett galler.
  5. Chokladkräm: Hacka chokladen. Värm grädden i en kastrull på svag värme, ta av från spisen och blanda ner chokladen. Rör tills chokladen har löst sig.
  6. Skär kakan så att du får tre tårtbottnar och lägg dem på ett fat. Bred chokladkräm mellan bottnarna.
  7. Glasyr: Vispa smör och florsocker till en fluffig och slät smet. Vispa i färskosten, droppa i rödbetssaften och blanda till en slät kräm igen. Bred och spritsa ut glasyren på tårtan, toppa med lite riven choklad och pudra över kakaopulver.