Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Rödbetssoppa med smetana och saltgurka

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 10 st har redan röstat

Ingredienser

4 portioner
  • 500 g rödbetor
  • 1 morot
  • 1 klyfta vitkål, ca 250 g
  • 250 g fast potatis
  • 2 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • smör
  • 1,6 l vatten
  • 3 tärningar grönsaksbuljong
  • 3 lagerblad
  • 2 msk röd– eller vitvinsvinäger
  • salt
  • nymald peppar

Till servering

  • persilja
  • smetana eller gräddfil
  • saltgurka

Så här gör du

  1. Skala och grovriv rödbetor och morot. Lägg undan ungefär 1 dl av rödbetsrivet, det ska användas på slutet.
  2. Strimla vitkålen. Skala och skär potatisen i bitar. Skala och hacka lök och vitlök.
  3. Fräs alla grönsaker, utom den lilla mängden rödbeta, i smör i en gryta, cirka 10 minuter.
  4. Häll på buljong och lägg i lagerblad. Koka under lock cirka 30 minuter.
  5. Blanda i den kvarstående rödbetan i soppan strax innan den är färdig. Smaka av med vinäger, salt och peppar.
  6. Strö över hackad persilja och servera med en klick smetana och skivad saltgurka.