Rödbetssoppa med smetana och saltgurka

Foto: Ove Lindfors
Ingredienser
4 portioner
- 500 g rödbetor
- 1 morot
- 1 klyfta vitkål, ca 250 g
- 250 g fast potatis
- 2 gul lök
- 2 vitlöksklyftor
- smör
- 1,6 l vatten
- 3 tärningar grönsaksbuljong
- 3 lagerblad
- 2 msk röd– eller vitvinsvinäger
- salt
- nymald peppar
Till servering
- persilja
- smetana eller gräddfil
- saltgurka
Så här gör du
- Skala och grovriv rödbetor och morot. Lägg undan ungefär 1 dl av rödbetsrivet, det ska användas på slutet.
- Strimla vitkålen. Skala och skär potatisen i bitar. Skala och hacka lök och vitlök.
- Fräs alla grönsaker, utom den lilla mängden rödbeta, i smör i en gryta, cirka 10 minuter.
- Häll på buljong och lägg i lagerblad. Koka under lock cirka 30 minuter.
- Blanda i den kvarstående rödbetan i soppan strax innan den är färdig. Smaka av med vinäger, salt och peppar.
- Strö över hackad persilja och servera med en klick smetana och skivad saltgurka.

Du kanske även gillar
Populära recept