Rödbetskaka – recept

Foto: Linda Lomelino
Ingredienser
12 bitar
- 60 g valnötter
- 80 g solrosfrön
- 210 g grovt rivna morötter
- 210 g grovt riven rödbeta
- 160 g neutral olja, t ex druvkärnolja
- 150 g siktat dinkelmjöl eller vetemjöl
- 8 g bakpulver
- en knivsudd finkornigt oraffinerat havssalt
- 100 g ägg (ca 2 st)
- 100 g mixat rårörsocker
Karamelliserade valnötter
- 45 g rårörsocker
- 120 g valnötter
Så här gör du
- Blötlägg valnötterna och solrosfröna till kakan. Låt dra i 5–8 timmar.
- Värm ugnen till 175 grader med varmluftsfunktion.
- Sila av valnötterna och solrosfröna. Hacka nötterna grovt.
- Smörj och mjöla en avlång bakform, cirka 1 ½ liter.
- Blanda rivna rödbetor, valnötter, solrosfrön och olja i en bunke. Blanda mjöl, bakpulver och salt i en annan bunke.
- Vispa ägg och socker tills det är vitt och pösigt. Vänd försiktigt ner mjölblandningen i äggvispet. Tillsätt sedan rödbetsblandningen och rör försiktigt ihop smeten.
- Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen i cirka 45 minuter. Känn efter med en sticka så den inte är kladdig i mitten – baka i så fall i ytterligare några minuter. Ta ut kakan och låt svalna. Kakan är nästan ännu godare dagen efter, men vira i så fall in den i ett bakplåtspapper och förvara i rumstemperatur över natten.
- Karamellisera nötterna: Smält sockret i en stekpanna under omrörning på medelvärme. Vänd ner valnötterna och rör om så att de täcks av karamellen. Lägg nötterna på ett bakplåtspapper och låt svalna. Hacka nötterna grovt och strö dem över kakan före servering.

Du kanske även gillar
Populära recept