Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Rödbets- & vitlöksknutar

Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg

Ingredienser

14 bullar
  • 25 g jäst
  • 3 dl vatten, 37 grader
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk stött kummin
  • 1 msk brödsirap
  • 1 msk ättiksprit, 12 procent
  • 1 msk rapsolja
  • 2 rödbetor
  • 2 vitlöksklyftor
  • 3 dl fint rågmjöl
  • cirka 6 dl vetemjöl med hög proteinhalt

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 250 grader. Skala och riv rödbetor och vitlök fint på rivjärn.
  2. Lös upp jästen i det ljumma vattnet. Tillsätt salt, kummin, sirap, ättiksprit, olja, rödbetor, vitlök, fint rågmjöl och nästan allt vetemjöl.
  3. Arbeta degen smidig, cirka 10 minuter. Strö över lite mjöl och låt degen jäsa 30 minuter under bakduk.
  4. Ta upp degen på mjölad, rostfri bänk (träskivor kan färgas) och knåda den smidig. Dela den i 14-16 bitar, som rullas till smala längder, cirka 20 centimeter långa.
  5. Forma längderna till knutar. Lägg en ögla av längden, trä den undre änden genom öglan och den andra över och fäst under knuten.
  6. Lägg dem på plåt med bakplåtspapper. Sikta över mjöl och låt bullarna jäsa cirka 30 minuter under bakduk.
  7. Grädda bullarna mitt i ugnen, 12-14 minuter. Låt svalna på ­brödgaller.