Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Rocky road a la Hanna.

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 13 st har redan röstat

Ingredienser

8 portioner

Mjuk glögg chokladbotten:

  • 75 g Smör
  • 75 g Strösocker
  • 75 g Mörk choklad (hacka chokladen i bitar)
  • 2 st Äggulor
  • 2 st Äggvitor
  • 30 g Vetemjöl
  • 2 msk Glögg blossa

Kardemumma chokladkola:

  • 2 dl Vispgrädde
  • 1 1/2 dl Strösocker
  • 1 dl Ljus sirap
  • 20 g Mörk choklad
  • 1 tsk Vaniljsocker
  • 1-2 tsk Malen kardemumma
  • 25 g Smör

Krämig kanel chokladmousse: :

  • 2 dl Vispgrädde
  • 100 g Mörk choklad
  • 2 st Äggulor
  • 1/2 tsk Kanel

Topping:

  • 1 påse Non stop
  • 1 påse Kina puffar
  • 1 påse Marshmallows
  • 1 påse Valfri godis
  • 1 dl Flingsalt

Så här gör du

  1. Mjuk glöggchokladbotten:
  2. Sätt ugnen på 200°C och klä en valfri form med bakplåtspapper.
  3. Smält smöret och häll ner sockret, vispa tills sockret löser upp sig i smöret. Tillsätt chokladen och blanda ner det i smörblandningen tills chokladen har smält helt. Ställ åt sidan för svallning.
  4. Separera äggvitan med äggulorna och lägg äggvitorna i en skål och vispa upp till ett fast skum. Vispa sen när äggulorna och glöggen i chokladsmeten tills du får en jämt smet.
  5. Ta sen äggvitaskummet och vänd ner lite i taget i chokladsmeten tills allt har blandat sig. Häll upp i formen och grädda i 20-25 min tills glögg chokladbotten är klar. Låt den svalna av helt i formen och låt den ligga kvar i formen.
  6. Kardemumma chokladkola:
  7. Ta fram en stor kastrull och häll ner grädden, strösocker, sirap, chokladen, vaniljsocker, kardemumma och vispa ihop allt för hand.
  8. Låt kardemumma chokladkola koka upp kraftig på hög värme tills temperaturen når 119°C grader på kökstermometern. Ta bort kastrullen från plattan och vispa sen ner smöret.
  9. Låt kolan svalna av något. Häll nu kardemumma chokladkola över glögg chokladbotten och se till att du får ett jämt lager. Ställ nu formen i frysen i 10-15 min.
  10. Krämig kanel chokladmousse:
  11. Värm chokladen över vattenbad och låt chokladen svalna något. Vänd sen ner äggulorna och se till att allt blandar sig. Vispa grädden tills du får mjuka toppar och vänd sen ner lite choklad i taget i grädden.
  12. Fortsätt så tills du har blandat ner all choklad i grädden. Tillsätt kanel lite i taget och blanda noggrant runt allt.
  13. Smaka av tills du känner dig nöjd med kanel smaken i mousse. Fyll upp spritspåsen med kanel chokladmousse och ställ in i kylen.
  14. Topping/montering:
  15. Ta fram glöggchokladbotten med kardemumman chokladkola från frysen. Skär sen upp lagom stora portions bitar, se till att du skär bort dom fula kanterna.
  16. Spritsa ut 2-3 klickar med kanel chokladmousse på toppen och strö på med flingsalt.
  17. Dela kina puffarna på mitten och sätt fast dom på kanel chokladmousse topparna. Sätt sen två marshmallows i mellan choklad topparna och strö på med fin hackad non stop.
  18. Toppa sen med valfri godis i mindre bitar och servera din ljuvligt goda Rocky road a la Hanna!