Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Rispuffstårta med choklad

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 6 st har redan röstat

Recept på rispufftårta med choklad och punsch. Redan som barn lekte jag med olika smaker. När mina kompisar valde vanilj- och jordgubbsglass så tog jag ägglikör och romrussin. Ett av mina starkaste smakminnen från öa är när vi syskon fick en rejäl skopa vaniljglass med lite punsch på. Så enkelt, men så otroligt gott. Även i den här tårtan tar jag med flingsalt, så att det blir en fin brytning mot det söta i punschen och den vita chokladen.

Recept ur Linn Utbults bok ”Salt som socker” (Bonnier Fakta). Linn vann Hela Sverige bakar 2018. Boken finns på bland annat Adlibris och Akademibokhandeln.

Ingredienser

12 bitar

Botten

  • 60 g mörk choklad
  • 2 tsk rapsolja (10 g)
  • 4 dl rispuffar (30 g)
  • 1 dl kokosflakes (30 g)
  • 1 nypa flingsalt

Chokladbavaroise

  • 3 gelatinblad
  • 1 3/4 dl vispgrädde (175 g)
  • 1 3/4 dl mjölk 3 % (175 g)
  • 1/2 dl strösocker (45 g)
  • 4 äggulor (80 g)
  • 1 tsk vaniljpasta
  • 130 g mörk choklad
  • 1 nypa salt

Vit chokladmousse

  • 2 gelatinblad
  • 3 dl vispgrädde (300 g)
  • 200 g vit choklad
  • 1 äggula (20 g)
  • 3-4 msk Carlshams flaggpunsch

Så här gör du

  1. Botten: Klä en springform eller tårtring, ca 22 centimeter i diameter, med bakplåtspapper i botten och gärna tårtplast längs sidorna.
  2. Smält chokladen försiktigt i mikron och rör i rapsoljan. Blanda sedan i rispuffar, kokosflakes och lite flingsalt. Häll smeten i formen i och tryck till så att du får en jämn tårtbotten. Ställ formen i frysen.
  3. Chokladbavaroise: Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Vispa grädden löst, så att den bildar toppar, och ställ åt sidan.
  4. Koka upp mjölken tillsammans med hälften av sockret i en kastrull. Ställ åt sidan.
  5. Vispa ihop äggulorna med resten av sockret och vaniljpastan i en bunke. Tillsätt mjölken och vispa ihop. Häll tillbaka allt i kastrullen och värm upp till 83 grader, rör hela tiden.
  6. Sila ner blandningen i en bunke. Krama ur och tillsätt gelatinet och rör om tills det smält helt. Hacka och smält chokladen i en plastbunke i mikron. Blanda försiktigt ner chokladen i äggsmeten, tillsätt en nypa salt. Kyl i isbad till ca 35 grader och vänd till sist ner den vispade grädden.
  7. Vit chokladmousse: Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten.
  8. Koka upp 1 deciliter grädde och smält gelatinet i grädden innan du häller den över den hackade vita chokladen.
  9. Vispa resterande grädde och vispa i äggulan. Blanda grädden med chokladen och punchen.