Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Rispuffstårta med choklad

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 11 st har redan röstat

Ingredienser

12 bitar

Botten

  • 60 g mörk choklad
  • 2 tsk rapsolja (10 g)
  • 4 dl rispuffar (30 g)
  • 1 dl kokosflakes (30 g)
  • 1 nypa flingsalt

Chokladbavaroise

  • 3 gelatinblad
  • 1 3/4 dl vispgrädde (175 g)
  • 1 3/4 dl mjölk 3 % (175 g)
  • 1/2 dl strösocker (45 g)
  • 4 äggulor (80 g)
  • 1 tsk vaniljpasta
  • 130 g mörk choklad
  • 1 nypa salt

Vit chokladmousse

  • 2 gelatinblad
  • 3 dl vispgrädde (300 g)
  • 200 g vit choklad
  • 1 äggula (20 g)
  • 3-4 msk Carlshams flaggpunsch

Så här gör du

  1. Botten: Klä en springform eller tårtring, ca 22 centimeter i diameter, med bakplåtspapper i botten och gärna tårtplast längs sidorna.
  2. Smält chokladen försiktigt i mikron och rör i rapsoljan. Blanda sedan i rispuffar, kokosflakes och lite flingsalt. Häll smeten i formen i och tryck till så att du får en jämn tårtbotten. Ställ formen i frysen.
  3. Chokladbavaroise: Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Vispa grädden löst, så att den bildar toppar, och ställ åt sidan.
  4. Koka upp mjölken tillsammans med hälften av sockret i en kastrull. Ställ åt sidan.
  5. Vispa ihop äggulorna med resten av sockret och vaniljpastan i en bunke. Tillsätt mjölken och vispa ihop. Häll tillbaka allt i kastrullen och värm upp till 83 grader, rör hela tiden.
  6. Sila ner blandningen i en bunke. Krama ur och tillsätt gelatinet och rör om tills det smält helt. Hacka och smält chokladen i en plastbunke i mikron. Blanda försiktigt ner chokladen i äggsmeten, tillsätt en nypa salt. Kyl i isbad till ca 35 grader och vänd till sist ner den vispade grädden.
  7. Vit chokladmousse: Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten.
  8. Koka upp 1 deciliter grädde och smält gelatinet i grädden innan du häller den över den hackade vita chokladen.
  9. Vispa resterande grädde och vispa i äggulan. Blanda grädden med chokladen och punchen.