Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Risotto med skogschampinjoner

Betyg: 0/5 Sätt ditt betyg

Ingredienser

3 portion
  • 1 kg skogschampinjoner
  • 1 st gul lök, delad på 4
  • 8 timjan
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 2 st schalottenlökar, finhackade
  • 2 dl vitt vin
  • 3 dl arborioris
  • 50 g parmesan, finriven
  • 9 dl vatten
  • 15 g smör
  • 2 msk persilja, fint skuren
  • 3 msk olivolja
  • hyvlad parmesan efter smak

Så här gör du

  1. Svampbuljong: Ta 700g av svampen och dela dom på hälften och skiva dom sedan tunt. Stek svampen i omgångar i en het panna med olja tills dom får färg. Lägg den stekta svampen i en kastrull, häll på 8 dl vatten, 1 delad gul lök, 1 vitlöksklyfta och 4 kvistar timjan. Låt det koka i ca 30 min utan lock och sätt sedan på ett lock och och ställ åt sidan i 30 min. Sila av buljongen, se till att pressa ut så mkt vätska som möjligt från svampen. Se till att det finns 6dl buljong, häll på vatten om det behövs och låt den reducera om det är mer. Smaka av den med salt, 1,5-2 tsk håll den varm i en kastrull.
  2. värm upp en kastrull med 3 msk olivolja och fräs schalottenlöken utan den få färg, tillsätt riset och låt det gå med någon min till det blir glansigt. Häll då på vinet och låt det koka bort helt, sänk då värmen till ganska låg, och häll på 2dl varm buljong, rör konstant i risotton och häll på ny buljong eftersom när den kokat in. När risotton är klar ska det finnas en liten kärna kvar i riset.
  3. Dela resten av svampen i kvartar eller 6 bitar, beroende på storlek. finhacka en vitlöksklyfta, hacka timjan från 4 kvistar. Stek svampen i en het panna med olja tills den får fin färg, salta med finsalt och mal över svartpeppar, sänk värmen en aning och tillsätt en stor klick smör, timjan och vitlök och rör runt.
  4. tillsätt den stekta svampen i risotton, 15g smör samt den rivna parmesanen, smaka av med salt och nymalen svartpeppar. Lägg upp på varma tallrikar, hyvla över parmesan och strö över persilja, servera omedelbart.