Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Risotto con Funghi

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 13 st har redan röstat

Utöver tryffel så är nog Karl-johan svamp den godaste svampen som finns. Tyvärr är det inte ofta man får tag i någon, därför har jag satt ihop detta recept med torkad Karl-johan svamp så att man alltid kan njuta av denna rätt.

Hittar du färsk Karl-johan så stek den snabbt i smör och garnera med.

Ingredienser

4 portioner
  • 2 l Kycklingbuljong
  • 0.5 dl Olivolja
  • 1 st Schalottenlök (finhackad)
  • 300 g Champinjoner (halverade & skivade)
  • 50 g Torkad Karl-johan svamp (blötlägg enligt anvisningar på paket)
  • 350 g Aborio risotto ris
  • 60 g Parmesan (riven)
  • 80 g Osaltat smör
  • Färsk persilja (hackad)

Så här gör du

  1. Börja med buljongen, hurvida du använder tärning eller fond, ordna så att du har 2L buljong som sjuder på låg värme.
  2. Hetta upp oljan i en stor stekpanna och fräs löken mjuk på låg värme i ca 10 min.
  3. Lägg i champinjonerna och Karl-johan svampen, stek den mjuk i 5 min tills den fått lite färg.
  4. Addera riset och rör runt i ett par minuter.
  5. Med såsslev, häll i två skopor med buljong i pannan och låt puttra tills riset absorberat buljongen, addera då en slev till. Repetera denna process en slev i taget tills all buljong absorberats av riset, tar ungefär 20 min.
  6. Risotton är klar när riset är al dente och risotton är krämig. Ta av från pannan och lägg i smör och parmesan. Smaka av med salt och peppar.
  7. Servera med riven parmesan, hackad persilja och färsk stekt karl-johan svamp (om du hittat någon). Ringla lite extra virgin olivolja över tallrikarna.