Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Risgrynsgröt – klassiskt recept på tomtegröt

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 112 st har redan röstat

Risgrynsgröt, julgröt eller tomtegröt. Ja, den lena och milda risgrynsgröten är definitivt en favorit till både frukost och mellanmål, med högsäsong under vintern och jul. Här är Mitt köks bästa recept på klassisk risgrynsgröt som kommer göra succé på julbordet!

Läs också: 5 anledningar att äta gröt varje dag

Ingredienser

6 portioner
  • 2 1⁄2 dl rundkorning ris
  • 5 dl vatten
  • 2 msk smör
  • 1 tsk salt
  • 8 dl mjölk
  • 1 kanelstång
  • 1 msk strösocker

Så här gör du

  1. Blanda ris, vatten, smör och salt i en stor tjockbottnad kastrull.
  2. Låt koka på svag värme ca 10 min.
  3. Tillsätt mjölk och kanelstång.
  4. Låt gröten koka på mycket svag värme 30-40 min. Späd med mer mjölk om gröten blir för tjock. Smaksätt med sockret.
  5. Servera med mjölk och kanel.
5 kommentarer om "Risgrynsgröt – klassiskt recept på tomtegröt"
  • Gusten55
    Gusten55

    Börja med att sätta ugnen på 100 grader, följ sedan punkterna 1-3 men sätt sedan kastrullen i ugnen i c:a 50 minuter. Då sväller den klart, blir inte bränd och man slipper passningen vid spisen. Späd med mjölk om nödvändigt och tillsätt sockret. På detta viset får man tid till annat stök och gröten blir minst lika bra som på spisen! //Gusten

    • Mitt Kök
      Mitt Kök
      svar till Gusten55

      Tack för ett bra tips! /Stina, webbredaktör Mittkök.se

  • Meta4
    Meta4

    Så pöser gröten över i ugnen och man har ett himla jobb med att rengöra ugnen. Nej Tack…

  • Maudan
    Maudan

    Ett ännu bättre tips: Följ punkterna 1 och 2, tillsätt sedan mjölken och när det kokat upp så dra kastrullen av plattan och låt stå i rumstemperatur över natten. På morgonen är gröten klar att äta!

    • Mitt Kök
      Mitt Kök
      svar till Maudan

      Vilket spännande tips, det måste jag prova någon gång! Allt gott önskar Patricia, webbredaktör på Mitt kök.