Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Körsbärscheesecake med karamellgrädde

Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg

Ingredienser

12 bitar

Botten

  • 2 dl havregryn
  • 1 1/2 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 3/4 dl farinsocker
  • 1 krm salt
  • 100 g smält smör
  • 1 msk mandellikör

Fyllning

  • 500 g färskost
  • 1 dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 krm salt
  • 1 msk majsstärkelse
  • 2 ägg
  • 1 dl vispgrädde

Puré

  • 150 g tinade urkärnade körsbär
  • 1/2 dl florsocker
  • 1 msk pressad citronsaft

Kolagrädde

  • 2 dl vispgrädde
  • 1/2 dl karamelliserad mjölk

Till garnering

  • 100 g tinade urkärnade körsbär
  • 2 msk vit sirap
  • 1 msk mandellikör
  • mynta

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Mixa samman havregryn, vetemjöl, bakpulver, salt, farinsocker, smält smör och mandellikör i skålen till matberedaren med kniven monterad. Klipp till en bit bakplåtspapper och kläm fast på botten av en springform med löstagbar kant, cirka 26 centimeter i diameter. Tryck ut degen i pajformen och grädda i mitten av ugnen, cirka 15 minuter. Tryck till botten så den blir platt.
  2. Sänk värmen i ugnen till 150 grader. Smörj kanterna på formen. Vispa samman färskost, strösocker, vaniljsocker, salt, majsstärkelse, ägg och grädde och fyll i formen. Mixa körsbären med florsocker och citronsaft till en puré. Häll upp i en pipflaska och spritsa ringar i formen. Fortsätt och rör om i smeten med en gaffel, så att det blir ripplat mönster. Grädda i mitten av ugnen, 35–40 minuter. Låt cheesecaken kallna. Lägg upp den på serveringsfat.
  3. Vispa grädden tjock och blanda ner den karamelliserade mjölken. Spritsa klickar på kakan och servera resten vid sidan om. Blanda körsbär till garnering med vit sirap och mandellikör. Toppa med bären på mitten och garnera med citronmeliss. Eller servera bären vid sidan om.