Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Rimmad lax med goda tillbehör

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 10 st har redan röstat

Ingredienser

6 bufféportioner
  • 1 regnbåglaxsida eller mittbit, cirka 800 g
  • 1 msk honung
  • 3 msk salt
  • 1 msk strösocker
  • 1/2 kruka grovhackad koriander

Till garnering

  • 1 lime, strimlat skal
  • 1/2 kruka koriander
  • GRÄDDFILSSÅS
  • 2 dl gräddfil
  • 1 dl hovmästar- eller gravlaxsås, hemlagad eller köpt
  • 3 msk hackad dill eller gräslök

Äggröra

  • 3-4 hårdkokta ägg, kalla
  • 2-3 vårlökar

Picklad gurka

  • 1 gurka
  • 1 tsk salt
  • 1 msk strösocker
  • 3 msk limesaft
  • 3 msk vit balsamvinäger
  • 1/2 dl hackad persilja eller koriander

Till servering

  • limeklyftor
  • gräddfilsås
  • äggröra
  • picklad gurka

Så här gör du

  1. LAXEN: Lägg laxen i en långpanna med bakplåtspapper. Gnid in den med honung. Blanda salt och socker och gnid in laxen runtom med blandningen. Låt laxen ligga i rumstemperatur i 15–20 minuter så att salt och socker börjar smälta. Fördela över koriander.
  2. Täck laxen med plastfilm och låt den rimma i kylskåp i dygn. Vänd laxen 2–3 gånger och häll av lake som bildas 2–3 gånger under gravningstiden.
  3. Lägg fisken på serveringsfat, ta bort koriandern och kasta den. Garnera med limeskal och färska korianderkvistar. Servera med tillbehören.
  4. GRÄDDFILSSÅS: Blanda gräddfil och hovmästarsås. Smaka av med salt och peppar. Rör i dill.
  5. ÄGGRÖRA: Skala och hacka äggen. Ansa och skiva löken. Blanda ägg och lök. Smaka av med salt.
  6. PICKLAD GURKA: Skär gurkan i små tärningar och blanda med salt och socker i en skål. Tillsätt limesaft och vinäger. Låt stå och marinera i cirka 20 minuter. Vänd ner persiljan.