Rimmad lax med goda tillbehör

Foto: Eva Hildén
Ingredienser
6 bufféportioner
- 1 regnbåglaxsida eller mittbit, cirka 800 g
- 1 msk honung
- 3 msk salt
- 1 msk strösocker
- 1/2 kruka grovhackad koriander
Till garnering
- 1 lime, strimlat skal
- 1/2 kruka koriander
- GRÄDDFILSSÅS
- 2 dl gräddfil
- 1 dl hovmästar- eller gravlaxsås, hemlagad eller köpt
- 3 msk hackad dill eller gräslök
Äggröra
- 3-4 hårdkokta ägg, kalla
- 2-3 vårlökar
Picklad gurka
- 1 gurka
- 1 tsk salt
- 1 msk strösocker
- 3 msk limesaft
- 3 msk vit balsamvinäger
- 1/2 dl hackad persilja eller koriander
Till servering
- limeklyftor
- gräddfilsås
- äggröra
- picklad gurka
Så här gör du
- LAXEN: Lägg laxen i en långpanna med bakplåtspapper. Gnid in den med honung. Blanda salt och socker och gnid in laxen runtom med blandningen. Låt laxen ligga i rumstemperatur i 15–20 minuter så att salt och socker börjar smälta. Fördela över koriander.
- Täck laxen med plastfilm och låt den rimma i kylskåp i dygn. Vänd laxen 2–3 gånger och häll av lake som bildas 2–3 gånger under gravningstiden.
- Lägg fisken på serveringsfat, ta bort koriandern och kasta den. Garnera med limeskal och färska korianderkvistar. Servera med tillbehören.
- GRÄDDFILSSÅS: Blanda gräddfil och hovmästarsås. Smaka av med salt och peppar. Rör i dill.
- ÄGGRÖRA: Skala och hacka äggen. Ansa och skiva löken. Blanda ägg och lök. Smaka av med salt.
- PICKLAD GURKA: Skär gurkan i små tärningar och blanda med salt och socker i en skål. Tillsätt limesaft och vinäger. Låt stå och marinera i cirka 20 minuter. Vänd ner persiljan.

Du kanske även gillar
Populära recept