Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Rimmad lax med färsk dill & rosépeppar

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 12 st har redan röstat

Ingredienser

6 portioner
  • 400 g rimmad lax

Rimmad lax

  • cirka 1,2 kg lax (hel eller del av en laxsida) som varit fryst i minst fem dygn
  • 4 msk salt
  • 3-4 msk strösocker

Till servering

  • cirka 1 dl färsk dill, finhackad
  • 1-2 msk stött rosépeppar
  • 1 msk jungfruolja

Så här gör du

  1. Filea laxen genom att skära bort ryggbenet, så att det blir benfria filéer, men låt skinnet vara kvar. Skölj hastigt filéerna och torka dem med hushållspapper.
  2. Blanda salt och socker. Gnid in filéerna med 1/3 av salt- och sockerblandningen.
  3. Lägg ihop filéerna med resten av salt- och sockerblandningen, köttsida mot köttsida, tjock del mot tunn del, och lägg dem i en stor plastpåse.
  4. Förslut och lägg paketet i en form eller på ett fat med kant. Lägg gärna på en tyngd. Fisken är färdiggravad efter 2-3 dygn. Vänd lax­paketet 2-3 gånger under gravningen. Häll bort laken efter 2 dygn, annars blir fisken för salt.
  5. Skär laxen i tunna skivor.
  6. Doppa skivorna en och en i dill och rosépeppar och lägg dem efterhand på ett serveringsfat. Droppa över jungfruoljan.