Rimbobullar – recept

Foto: Öyvind Lund
Ingredienser
25 stycken
Deg
- 25 g jäst
- 2 dl mjölk, kall
- 1 msk strösocker
- 1 krm salt
- 1/2 ägg
- 7-8 dl vetemjöl (ca 420 g)
- 100 g smör
Fyllning
- 75 g smör
- 2 msk strösocker
- 1 msk vaniljsocker
- 1/2 citron, rivet skal
Pensling
- 1/2 ägg + lite salt
- lite vatten
Garnering
- 2 dl florsocker
- pressad citronsaft
Så här gör du
- Smula jästen i en bunke, häll över mjölken och rör om så att jästen löser sig. Degen ska bara blandas och inte knådas, så man gör allt för hand.
- Blanda ner socker, salt, ägg, mjöl och smöret i klickar. Blanda till en smidig deg och tillsätt ev. lite mera mjöl om degen är mycket kladdig. Låt degen vila i bunken under plast 20–30 minuter.
- Fyllningen: Rör samman ingredienserna och lägg den gärna i spritspåse. Ställ bullformar på plåtar.
- Ta upp degen på mjölat bakbord. Kavla ut den till en centimetertjock fyrkant ca 40 x 40 cm. Sporra ut 25 fyrkanter med ca 7 cm sida.
- Spritsa eller klicka ut fyllning mitt på varje fyrkant. Vik in hörnen över fyllningen mot mitten och tryck till. Lägg i bullformarna. Låt jäsa under bakduk i ca 2 timmar. Sätt ugnen på 250°.
- Pensla med ägget (ihopvispat med salt och vatten) och grädda mitt i ugnen tills bullarna fått fin färg 6–8 minuter. Ta ut och låt svalna.
- Rör samman florsocker med vatten eller citronsaft, lite i taget och rör till en slät glasyr. Ringla över glasyren en stund före serveringen.

Du kanske även gillar
Populära recept