Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Rimbobullar – recept

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg

Ingredienser

25 stycken

Deg

  • 25 g jäst
  • 2 dl mjölk, kall
  • 1 msk strösocker
  • 1 krm salt
  • 1/2 ägg
  • 7-8 dl vetemjöl (ca 420 g)
  • 100 g smör

Fyllning

  • 75 g smör
  • 2 msk strösocker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1/2 citron, rivet skal

Pensling

  • 1/2 ägg + lite salt
  • lite vatten

Garnering

  • 2 dl florsocker
  • pressad citronsaft

Så här gör du

  1. Smula jästen i en bunke, häll över mjölken och rör om så att jästen löser sig. Degen ska bara blandas och inte knådas, så man gör allt för hand.
  2. Blanda ner socker, salt, ägg, mjöl och smöret i klickar. Blanda till en smidig deg och tillsätt ev. lite mera mjöl om degen är mycket kladdig. Låt degen vila i bunken under plast 20–30 minuter.
  3. Fyllningen: Rör samman ingredienserna och lägg den gärna i spritspåse. Ställ bullformar på plåtar.
  4. Ta upp degen på mjölat bakbord. Kavla ut den till en centimetertjock fyrkant ca 40 x 40 cm. Sporra ut 25 fyrkanter med ca 7 cm sida.
  5. Spritsa eller klicka ut fyllning mitt på varje fyrkant. Vik in hörnen över fyllningen mot mitten och tryck till. Lägg i bullformarna. Låt jäsa under bakduk i ca 2 timmar. Sätt ugnen på 250°.
  6. Pensla med ägget (ihopvispat med salt och vatten) och grädda mitt i ugnen tills bullarna fått fin färg 6–8 minuter. Ta ut och låt svalna.
  7. Rör samman florsocker med vatten eller citronsaft, lite i taget och rör till en slät glasyr. Ringla över glasyren en stund före serveringen.