Logga in här

Rigatoni Bolognese

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 26 st har redan röstat

Ingredienser

4 portioner
  • 500-600 g nötfärs
  • 4-5 msk olivolja
  • 1 stor gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 hönsbuljongtärningar
  • 3 msk tomatpuré
  • 1 burk krossade tomater
  • 1 burk hela tomater eller körsbärstomater
  • 1 liten knippa bladpersilja och oregano
  • flingsalt, nymalen svartpeppar
  • 4 port kokt pasta, t ex rigatoni (okokt 300 g)
  • 1 msk smör till formen
  • 2 dl riven gratängost

Till garnering och servering

  • 8-10 cocktailtomater
  • 1/2 msk olivolja
  • plockade oreganoblad
  • 1 dl flagad parmesan
  • (svarta marinerade oliver)

Så här gör du

  1. Fräs färsen smulig i hälften av oljan i en stor gryta, ca 10 minuter, rör om, gärna med ballongvisp, då och då. Ta upp färsen på en tallrik.
  2. Skala och hacka lök och vitlök. Häll resten av oljan i grytan och fräs i lök och vitlök utan att ta färg, ca 5 minuter. Blanda i den frästa färsen. Smula ner och rör i buljongtärningarna. Rör i tomatpurén. Blanda i burktomaterna. Koka upp under omrörning, lägg i persiljan och oregano och sjud såsen under lock ca 45 min, rör om då och då. Ta upp persiljan och oregano och kasta dem. Smaka av såsen med flingsalt och peppar. Sjud såsen ytterligare 10 minuter. Vänd ner pastan och rör om försiktigt.
  3. Värm ugnen till 175 grader. Häll pastan med såsen i en smord ugnssäker gratängform eller ugnssäker stekpanna. Strö över den rivna osten och toppa med cocktailtomaterna. Pensla tomaterna med olivoljan och gratinera i mitten av ugnen ca 15 minuter, eller tills osten smält och tomaterna blivit varma.
  4. Garnera med nymalen svartpeppar, oreganoblad och flagad parmesan.
  5. Gott att servera med oliver vid sidan om.