Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Ricebowl med grillad lårfilé, chilimajonnäs, vårlök och ingefära

Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg. 2 st har redan röstat

Ingredienser

4 portioner
  • 1 pkt BBQ shichimi minutfilé och lårfilé, mixlåda från Kronfågel (här används bara lårfilén)
  • 3 dl sushiris
  • 3 dl vatten
  • 4 msk sushi su (rislag som smaksätter riset, finns att köpa färdig)

Sojaägg

  • 4 ägg
  • 1 dl japansk soja
  • 1 dl risvinäger
  • 2 msk socker
  • 1 dl vatten
  • 1 msk av lagen från den inlagda ingefäran

Picklad chiligurka

  • 200 g gurka, fint skivad
  • 2 msk risvinäger
  • 2 msk socker
  • 1 msk japansk soja
  • 1 tsk salt
  • 1 krm cayennepeppar

Chilimajonnäs

  • 3 msk majonnäs
  • 1 msk srirachasås
  • 1 tsk sesamolja

Toppings

  • 1 dl salladslök, fint skuren
  • 1 dl gari (inlagd ingefära), strimlad
  • 2 msk sesamfrön, rostade
  • 2 msk noriark, strimlade (klipp med sax)
  • 2 msk rostad lök

Så här gör du

  1. Börja med sushiriset. Skölj riset försiktigt i kallt vatten. Byt vatten ca 5 gånger tills vattnet är klart. Häll av vattnet. Koka sedan upp riset på hög värme med lock på och sänk direkt till lägsta värme. Låt stå på lägsta värme i 20 min med locket på. Dra sen av från värmen och låt stå i ytterligare 10–15 min. Rör ner sushi su och rör om ordentligt med en träslev så att allt blandar sig. Lägg på locket igen.
  2. Sojaägg: Koka upp vatten i en kastrull. Lägg äggen i kokande vatten, sänk temperaturen något och koka äggen i 6 min. Äggen ska ha en krämig kärna. Kyl snabbt ner äggen i kallt vatten. Koka upp soja, risvinäger, socker, vatten och ingefärslagen. Låt sjuda i några minuter. Låt svalna. Skala äggen och lägg ner i sojalagen. Låt helst ligga i kyl över natten.
  3. Chiligurka: Blanda socker, risvinäger, soja och salt till allt löses upp. Skiva gurkan och blanda med vinägerlagen i en bunke. Tillsätt cayennepeppar. Häll allt i en plastpåse och knyt ihop så att gurkan marineras ordentligt. Efter ca 30 min är gurkan klar. Det är enkelt att göra en större sats. Den håller sig i ca 4-5 dagar i kylen.
  4. Chilimajonnäs: Blanda ihop alla ingredienser.
  5. Grilla kycklinglårfiléerna ca 4 min på varje sida tills innertemperaturen uppnått 70-72 grader. Skiva upp.
  6. Vid servering: Lägg riset i 4 djupa skålar. Skiva upp kycklingen och lägg på riset, Sprid ut ingefäran. Dela sojaäggen och montera. Spritsa över chilimajonnäsen och toppa med rostade sesamfrön, rostad lök och de strimlade noribladen.