Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Ribollita – soppa med vita bönor i tomatsås

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 5 st har redan röstat

Ingredienser

4 portioner
  • 225 gram torkade cannelinibönor
  • Olivolja
  • 6 lagerblad
  • 3 klyftor vitlök
  • salt och peppar
  • 1 gul lök
  • 4 stjälkar selleri
  • 1 morot
  • 3 klyftor vitlök
  • 500 gram grönkål
  • Färsk mejram
  • 1 burk krossade tomater
  • Vatten

Topping

  • olivolja
  • persilja

Till servering

  • rostat surdegsbröd

Så här gör du

  1. Börja med att blötlägga bönorna natten innan du ska använda dem. De bör stå i vatten i 12 timmar.
  2. Koka därefter bönorna. Använd instruktionerna på förpackningen och tillsätt vid slutet av kokningen olivolja, lagerblad och två av vitlöksklyftorna, i skivor. Salta och peppra när bönorna börjar bli klara.
  3. Koka inte bönorna för hårt utan låt dem sjuda. Efter ungefär 20 minuter bör bönorna kännas mjuka och krämiga i konsistensen. Spara vattnet efter då det senare används som buljong.
  4. Finhacka löken och skiva selleri och morot i mellanstora slantar. Stek ihop löken, sellerin och moroten på låg värme tills löken är glansig, i en gryta.
  5. Pressa i en vitlöksklyfta och tillsätt tillsammans med grovhackad grönkål. Finhacka och tillsätt mejramen. Lägg i de krossade tomaterna och lite vatten. Salta och peppra efter smak. Låt det koka upp ordentligt.
  6. När grönkålen blivit mjuk, lägg i bönorna och buljongen från kokningen av bönorna.
  7. Låt soppan sätta sig och toppa vid servering med en god olivolja och färsk persilja. Servera med rostat surdegsbröd