Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Renskavsgryta med champinjoner och röd steklök

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 22 st har redan röstat

Det här är en fantastiskt god vild rätt! Renskav, röd steklök och champinjoner förenas i en ljuvlig gryta som jag serverar med matvete och rårörda lingon.

Recept ur ”Grytor med tillbehör” av Monika Ahlberg (Lind & Co). Boken hittar du bland annat på Adlibris.

Ingredienser

  • 1 nät små röda steklökar (250 g)
  • 100 g färska champinjoner, gärna små
  • 50 g smör till grytan
  • 2 paket fryst renskav (à 240 g), halvtinade
  • 50 g smör till pannan
  • 2 msk vetemjöl
  • 3 dl vatten
  • 2 msk viltfond eller kantarellfond
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 msk röd eller svart vinbärsgelé
  • salt och nymalen svartpeppar
  • 1 förpackning färska sockerärter (150 g)

Rårörda lingon:

  • 4 dl lingon
  • 1–1 ½ dl strösocker

Till servering:

  • matvete eller ris

Så här gör du

  1. Börja med att råröra lingonen. Lägg bär och socker i en skål. Rör tills sockret löst sig. Det brukar ta cirka 10 minuter. Ställ åt sidan.
  2. Koka matvete eller ris enligt anvisning på förpackningen.
  3. Koka steklökarna i vatten i 5 minuter. Häll av och skölj i kallt vatten. Skala lökarna och ställ åt sidan.
  4. Hetta upp smör i en gryta och fräs champinjonerna hela om de är små, halvera dem annars. Ställ åt sidan.
  5. Hetta upp smör i en stekpanna och fräs den halvtinade renskaven. Dela den efterhand som den lossnar och lägg över i grytan.
  6. Pudra över vetemjöl och fräs 1 minut. Rör om. Häll på vatten, fond och grädde. Koka upp och låt sjuda samman i 1–2 minuter.
  7. Smaka av med gelé, salt och nymalen svartpeppar.
  8. Strimla sockerärterna och lägg i grytan tillsammans med steklökarna.
  9. Rör om och servera den vilda grytan med riset eller matvetet och de rårörda lingonen.