Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Renfilé med havtornssås

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg

Ingredienser

4 portioner
  • 600 g utskuren renytterfilé
  • 2 msk coffeerubb
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • 1 knippe timjan
  • 1 rödbeta
  • 1 polkabeta
  • 1 gulbeta
  • grovt havssalt

Jordärtskockspuré

  • 250 g jordärtskocka
  • 1 1/2 dl vispgrädde
  • 1 1/2 dl mjölk
  • 70 g färsk persilja
  • 1 tsk pressad citron
  • salt

Havtornssås

  • 1 msk socker
  • 2 dl rött vin
  • 3 msk kalvfond
  • 1/2 dl havtorn, + några bär till dekoration
  • 1 msk ljus sirap

Så här gör du

  1. Börja med jordärtskockspurén. Skala jordärtskockorna. Sätt in dem i ugnen i 160 graders värme 25 till 35 minuter.
  2. De sista fem minuterna sätter du grädden och mjölken med kockorna i ugnen. Ta ut och mixa. Tillsätt persilja, salt och pressad citron. Sila alltsammans så att du får en slät puré.
  3. Skölj betorna och rulla dem i grovt havssalt. Sätt dem i ugnen i 160 graders värme i 40 till 50 minuter.
  4. Skär ur renytterfilén från benet. Sätt på coffeerubben på köttet.
  5. Stek i smör med krossad vitlöksklyfta och timjan tills att köttet fått färg.
  6. Sätt in renköttet i ugnen i 90 graders värme i 55 minuter.
  7. Gör såsen medan köttet är i ugnen. Smält sockret i en kastrull till ljus karamell. Tillsätt vinet och låt det koka ner till hälften. Vispa ner kalvfonden och låt det koka ihop. Tillsätt till sist sirap och havtornen.
  8. Skala betorna och dela dem i mindre bitar. Ta ut renköttet från ugnen och skär upp filén i bitar. Lägg upp köttet och betorna på tallrikar och garnera med såsen, jordärtkockspurén och havtorn.