Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Renfärsköttbullar med picklad morot & blomkål

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 7 st har redan röstat

Ingredienser

4 –6 portioner
  • 1 gul lök
  • 1 ⁄2 dl ströbröd
  • 1 dl vatten
  • 1 ⁄2 dl torkade smulade tratt­kantareller, cirka 5 g eller 1 dl hackade förvällda (uteslut vattnet i så fall)
  • 2 dl matlagningsgrädde
  • 500 g renfärs
  • 140 g bacon, finhackat
  • 1 ägg
  • salt och peppar
  • 2 msk smör
  • 3 dl vatten

Sås

  • 3 dl steksky
  • 1 1 ⁄2 msk majsstärkelse
  • 1 msk kalvfond
  • 1 ⁄2 dl vispgrädde
  • 1 –2 msk messmör
  • salt, peppar

Picklad morot

  • 2 morötter
  • 1 ⁄2 dl ättiksprit, 12 procent
  • 1 ⁄2 dl strösocker
  • 3 ⁄4 dl vatten
  • 10 korianderfrön

Blomkål

  • 1 blomkålshuvud
  • 2 msk rapsolja
  • 2 msk smör
  • 1 dl vispgrädde
  • flingsalt och peppar

Till garnering

  • lingon

Så här gör du

  1. Skala och hacka löken fint. Lägg lök, ströbröd och torkade trattkan­tareller i en bunke. Tillsätt vatten och grädde. Låt svälla i 20 minuter.
  2. Tillsätt renfärs, bacon, ägg, salt och peppar. Arbeta ihop till en smidig färs. Forma små, runda köttbullar med oljade händer och lägg på ett smörpapper. Stek dem i omgångar i en het stekpanna med smör i cirka 5 minuter. Ta upp köttbullarna och skölj ur panna med vatten mellan omgångarna. Sila skyn i en kastrull till såsen.
  3. Sås: Vispa ner majsstärkelse i skyn. Koka upp under omrörning. Tillsätt kalvfond, grädde, messmör och koka i 3 minuter. Smaka av med salt och peppar.
  4. Picklad morot: Skala moröt­terna, fortsätt sedan att skala remsor av morötterna med potatisskalaren.
  5. Blanda en lag av ättiksprit, strösocker, vatten och korian­derfrön. Koka upp. Tillsätt morots­ remsorna och låt dem svalna i lagen i 30 minuter. Ställ kallt till serveringen.
  6. Blomkål: Skölj och ansa blomkålshuvudet och ta tillvara blasten och skär den i bitar, som wokas lätt i en stekpanna med olja. Salta och peppra.
  7. Skär loss buketterna och skiva två stycken i tunna skivor och lägg på ett bakplåtspapper, ringla över olja och flingsalt och rosta i mitten av ugnen på 225 grader i 3–5 minuter.
  8. Lägg resten av blomkålsbuket­terna i en gryta och häll över kokande lättsaltat vatten. Koka dem mjuka i cirka 10 minuter. Häll av vattnet och mixa blomkålen med smör och grädde till en puré. Smaka av med salt och peppar.
  9. Servera renköttbullarna på en bädd av wokad blomkålsblast, krämig blomkålspuré, rostad blomkål, picklad morot och sås vid sidan om. Garnera med lingon.