Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Gulasch – recept på vegetarisk gryta

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 16 st har redan röstat

Ingredienser

4 portioner
  • 1/4 rotselleri, ca 250 g
  • 2 morötter
  • 4 potatisar
  • 1 bit grillad paprika, inlagd
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 röd chili
  • 2 tsk rökt paprikapulver
  • olja att steka i
  • 1 frp á 400 g krossade tomater
  • 4-5 dl vatten
  • ca 1 dl rött vin (om du har hemma, matlagningsvin funkar också fint)
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 3 lagerblad
  • 2 dl belugalinser, torkade
  • 2 tsk torkad timjan
  • salt, peppar

Vitlökssås

  • 2 dl crème fraiche
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1-2 msk valfri fryst krydda ex dill, persilja
  • salt, peppar

Så här gör du

  1. Skär rotselleri, morötter, potatis och den grillade paprikan i små bitar. Finhacka lök, vitlök och chili.
  2. Hetta upp en kastrull med olja. Lägg i paprikapulvret och låt fräsa. Slå på rotfrukter, paprika, vitlök och chili. Fräs på medelvärme i några minuter. Rör om noga.
  3. Slå på krossade tomater, vatten och vin, om du vill ha med det. Smula ned buljongtärningen och lägg i lagerbladen. Skölj linserna och lägg i grytan.
  4. Låt koka under lock i ca 25 min. Det ska inte koka häftigt utan ganska lugnt, annars kan linserna gå sönder. Kolla då och då så att vattnet räcker.om det blir för grötigt, späd med mer vatten.
  5. Gör under tiden vitlökssåsen: Rör ihop crème fraiche med pressad vitlök och krydda. Salta och peppra.
  6. När grytan kokat klart: Smula ned timjan och späd ev. med mer vatten. Den ska bli mer som en soppa än en gryta. Smaka av med salt och peppar. Servera med vitlökssås och ev. ett bröd till.