Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
 • Spara obegränsat antal recept
 • Ladda upp egna recept
 • Kommentera recept

Logga in här

Rawfoodgodis – glutenfria mint och chokladrutor

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 17 st har redan röstat

Raw food kakor och efterrätter är så roligt att göra. Det är oftast ganska lätt att svänga ihop och det blir så gott. Det är svårt att tro att nötter, dadlar och kakao kan gå att jämföra med vanliga bakverk, men det kan det verkligen. Jag unnar mig ibland “vanliga” kakor som jag fortfarande tycker om, men det blir inte så ofta numera. När godistarmen talar om att den vill ha något brukar den bli riktig glad över en hemmagjord raw food kaka. De är otroligt smakrika och oftast ganska mättande så det räcker med bara en liten bit istället för vanliga kakor som man kan äta ganska mycket av. På så sätt blir det dubbel så nyttigt. Raw food kakan innehåller massor av näring och goda fetter från nötterna, dadlarna och kakaon samtidigt som man nöjer sig med en mindre bit. Sedan får jag nog erkänna att jag äter dessa goda kakor desto oftare så det kanske går på ett ut.

Den här nya skapelsen gjorde jag för ett tag sedan till ett yogaevent. Jag ville prova något nytt och det blev en härlig kombination av chokladbotten, grön mint och krispig mörk choklad. Så goda att de är omöjliga att motstå.

De går utmärkt att frysa så du kan ha goda kakor redo när du får fikagäster eller till dig själv när du vill unna dig något gott och nyttigt.

Ingredienser

35 portion

Recept

 • 6 dl cashewnötter
 • 2,5 dl babyspenat
 • 1,7 dl agavesirap
 • 2,5 tsk mintessens
 • 5 dl mandel
 • 7,5 dl dadlar
 • 6 msk kakao

Så här gör du

 1. Gör botten så här... Lägg mandeln i en mixer och mixa tills det blir ett fint mandelmjöl.
 2. Häll över i en bunke.
 3. Mixa dadlarna tills det blir en jämn smet.
 4. Häll över till mandelmjölet och tillsätt kakao. Blanda väl.
 5. Forma smeten med händerna till en rektangel på ett smörpapper (ca. 30×23 cm.)
 6. Gör det gröna mintlagret så här...
 7. Mixa cashewnötterna tills de blir som smör. Det kan ta ett par minuter och du får stanna ett par gånger och skrapa ner från sidorna. Efter en stund börjar fettet sippra ur nötterna och det blir smörigt.
 8. Tillsätt spenaten, agavesirapen, och mintessensen. Mixa slätt.
 9. Sprid ut den gröna smeten över chokladbotten. När du skall skära ut rutor underlättar det om kakan stått i frysen en stund så att den stelnar. Låt stå en dryg halvtimme.
 10. Skär sju rader på längden och fem rader på kortsidan.
 11. Doppa eller pensla den gröna toppen i smält choklad. Ju tjockare lager desto bättre. Det är gott med det krispiga, mörka chokladen till den mjuka, söta kakan. Det går även att doppa hela kakan i choklad.
 12. Låt chokladen stelna och förvara kakorna i kylskåp.