Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Ramen shiitake med limemiso, sobanudlar och tofu

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 2 st har redan röstat

Ingredienser

4 portioner
  • 1 paket sobanudlar cirka 200 g
  • 300 g shiitake
  • 2 schalottenlökar
  • smör och olja till stekning
  • ett par droppar sesamolja
  • 2 salladslökar
  • 150 g tofu, rökt eller naturell
  • 8 dl misosoppa, finns att köpa i matbutikerna på den asiatiska avdelningen eller i asiatiska livsmedelsbutiker
  • 1 lime, rivet skal och eventuellt saft
  • ½ röd chili
  • salt

Topping

  • torkade alger
  • rostade wasabiärtor
  • 5 centimeter rättika
  • thaibasilika
  • blandade sesamfrön
  • eventuellt limejuice

Så här gör du

  1. Koka nudlarna enligt förpackningen.
  2. Dela svamparna på mitten, skala och skiva schalottenlöken fint. Fräs svampen och löken i smör och olja, droppa på sesamolja.
  3. Strimla salladslöken och skär tofun i kuber.
  4. Koka upp misosoppan och riv i limeskalet. Strimla chilin och lägg i soppan.
  5. Lägg upp nudlar, svamp, salladslök och tofu, torkade alger och wasabiärter i grupper i fyra skålar.
  6. Skala och svarva rättikan och lägg i mitten.
  7. Häll på misosoppan och strö över thaibasilika och sesamfrön. Vill man ha mer syra i soppan så kan man pressa i lite limejuice.