Ramen shiitake med limemiso, sobanudlar och tofu

Wolfgang Kleinschmidt
Ingredienser
4 portioner
- 1 paket sobanudlar cirka 200 g
- 300 g shiitake
- 2 schalottenlökar
- smör och olja till stekning
- ett par droppar sesamolja
- 2 salladslökar
- 150 g tofu, rökt eller naturell
- 8 dl misosoppa, finns att köpa i matbutikerna på den asiatiska avdelningen eller i asiatiska livsmedelsbutiker
- 1 lime, rivet skal och eventuellt saft
- ½ röd chili
- salt
Topping
- torkade alger
- rostade wasabiärtor
- 5 centimeter rättika
- thaibasilika
- blandade sesamfrön
- eventuellt limejuice
Så här gör du
- Koka nudlarna enligt förpackningen.
- Dela svamparna på mitten, skala och skiva schalottenlöken fint. Fräs svampen och löken i smör och olja, droppa på sesamolja.
- Strimla salladslöken och skär tofun i kuber.
- Koka upp misosoppan och riv i limeskalet. Strimla chilin och lägg i soppan.
- Lägg upp nudlar, svamp, salladslök och tofu, torkade alger och wasabiärter i grupper i fyra skålar.
- Skala och svarva rättikan och lägg i mitten.
- Häll på misosoppan och strö över thaibasilika och sesamfrön. Vill man ha mer syra i soppan så kan man pressa i lite limejuice.

Du kanske även gillar
Populära recept