Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Räkfond

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 3 st har redan röstat

Ingredienser

1 portion
  • skal från 1 kg räkor
  • 1 schalottenlök
  • 1 morot
  • 1/2 purjolök
  • 1/2 fänkål
  • 2 msk rapsolja
  • 1 tsk vitpepparkorn
  • 2 dl torrt vitt vin
  • vatten

Så här gör du

  1. Lägg räkskalen på en plåt med bakplåtspapper. Rosta i mitten av ugnen vid 225 grader, cirka 20 minuter. Rör om en gång. Skala och grovhacka schalottenlök och morot. Snitta och skölj purjolöken och skär den i skivor. Skiva fänkålen. Fräs schalottenlök, morot, purjolök och fänkål i en stor gryta med oljan.  
  2. Tillsätt rostade räkskal, vitpepparkorn, vitt vin och vatten, så det täcker skalen. Stompa ner skalen i grytan med en potatisstöt eller träslev. Rör om och koka under lock, cirka 30 minuter.
  3. Sila och spara buljongen. Diska grytan och häll tillbaka buljongen. Koka ihop buljongen utan lock (reducera) till hälften. Kyl ner och frys in eller använd förslagsvis till soppa eller pastasås.