Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Räkbakad laxfilé med picklad potatissallad

Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg. 4 st har redan röstat

Ingredienser

4 portioner
  • 4 portionsbitar laxfilé med skinn, à 150–200 g
  • salt

Fyllning:

  • 150 g skalade räkor (250–300 g med skal)
  • 4 msk kesella
  • 1 äggula
  • 1 dl finriven parmesanost
  • ¾ dl hackad rödlök
  • 1 dl hackad dill
  • ½ krm kajennpeppar
  • salt

Picklad potatissallad:

  • 800 g färsk– eller delikatesspotatis
  • 250 g grön sparris
  • 1 knippe rädisor
  • 1 rödlök
  • 1 dl hackad dill
  • 50 g machésallad, röd mangold eller babyspenat
  • 6 vaktelägg

Lag till potatissalladen:

  • 1 ½ msk ättikssprit, 12 procent
  • 1 dl vatten
  • 4 msk flytande honung
  • 1 ¼ tsk nystötta fänkålsfrön
  • salt
  • nymald peppar

Så här gör du

  1. Potatissalladen: Börja med lagen. Blanda ättikssprit, vatten, honung och fänkålsfrö i en bunke. Rör tills honungen löst sig. Krydda med salt och peppar.
  2. Koka potatisen i saltat vatten. Låt ånga av och dela potatisen på mitten. Bryt av den nedersta grova delen på sparrisstjälkarna. Förväll sparrisen i saltat vatten cirka 2 minuter. Lyft upp och dela varje stjälk i tre bitar.
  3. Skölj och dela rädisorna. Skala och dela rödlöken och skär den i tunna klyftor på längden.
  4. Vänd ner varm potatis och sparris i lagen tillsammans med rädisor och lök. Låt marinera ½–1 timme. Smaka av med salt och peppar.
  5. Lägg ner vakteläggen i kokande vatten. Låt koka cirka 3 minuter. Spola i kallt vatten, skala och dela.
  6. Vänd ner dill och späda salladsblad i potatissalladen precis vid servering. Lägg upp och garnera med halverade vaktelägg.
  7. Laxen: Sätt ugnen på 200 grader. Gör ett djupt snitt ner mot skinnet i mitten på varje laxbit, så du får en ficka. Se till att du inte skär igenom skinnet och att varje bit håller ihop i båda ändar. Krydda laxen med salt.
  8. Hacka räkorna grovt och blanda dem med resten av ingredienserna till fyllningen.
  9. Fördela fyllningen i fickorna. Lägg laxen på en plåt med bakplåtspapper.
  10. Baka i mitten av ugnen 12–15 minuter. Garnera med en dillkvist och servera med potatissalladen.