Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Rågrutor – recept

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 17 st har redan röstat

Recept på frukostbröd med surdeg. Goda och saftiga rågrutor med solroskärnor med bas av surdeg som får jäsa över natten och gräddas på morgonen.

Tidsåtgång: 1 timme + jäsning i kyl över natten

Recept: Christina Asplund

Läs också: 5 tips på köksprodukter du behöver för att lyckas med ditt brödbak

Ingredienser

24 bitar
  • 1 1/2 dl solroskärnor+ 5 dl kokande vatten
  • 25 g jäst, ½ paket
  • 5 dl kallt vatten
  • 1 1/2 dl rågsurdeg (köpt eller egen)
  • 2 msk rapsolja
  • 2 msk sirap
  • 1/2 msk havssalt
  • 1 msk stött fänkål
  • 3 dl grovt rågmjöl
  • 10 dl vetemjöl med hög proteinhalt, ex manitoba cream

Garnering

  • vatten, solroskärnor

Så här gör du

  1. Dag 1: Häll kokande vatten över solroskärnorna i en skål och låt de stå och svälla 30 minuter. Sila av vattnet genom en sil och låt solroskärnorna rinna av.
  2. Blanda jäst, vatten, surdeg, sirap, salt och fänkål i en köksmaskin. Tillsätt solroskärnor, rågmjöl och vetemjöl, lite i taget. Arbeta degen 10 minuter i köksmaskinen. Ta upp och platta ut degen i en långpanna med bakplåtspapper, 30x35 cm. Dela degen i 24 rutor med en degskrapa. Plasta långpannan. Låt jäsa över natten i kylen eller svalt skafferi.
  3. Dag 2: Sätt ugnen på 250 grader. Ta bort plasten och pensla degrutorna med vatten och strö över solroskärnor.
  4. Grädda bröden på andra falsen nerifrån i ugnen i 2 minuter – sänk värmen till 200 grader och grädda ytterligare ca 20 minuter. Ta ut brödet och låt det svalna på ett galler. Bryt brödet i bitar.