Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Rågrutor – recept

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 28 st har redan röstat

Ingredienser

24 bitar
  • 1 1/2 dl solroskärnor+ 5 dl kokande vatten
  • 25 g jäst, ½ paket
  • 5 dl kallt vatten
  • 1 1/2 dl rågsurdeg (köpt eller egen)
  • 2 msk rapsolja
  • 2 msk sirap
  • 1/2 msk havssalt
  • 1 msk stött fänkål
  • 3 dl grovt rågmjöl
  • 10 dl vetemjöl med hög proteinhalt, ex manitoba cream

Garnering

  • vatten, solroskärnor

Så här gör du

  1. Dag 1: Häll kokande vatten över solroskärnorna i en skål och låt de stå och svälla 30 minuter. Sila av vattnet genom en sil och låt solroskärnorna rinna av.
  2. Blanda jäst, vatten, surdeg, sirap, salt och fänkål i en köksmaskin. Tillsätt solroskärnor, rågmjöl och vetemjöl, lite i taget. Arbeta degen 10 minuter i köksmaskinen. Ta upp och platta ut degen i en långpanna med bakplåtspapper, 30x35 cm. Dela degen i 24 rutor med en degskrapa. Plasta långpannan. Låt jäsa över natten i kylen eller svalt skafferi.
  3. Dag 2: Sätt ugnen på 250 grader. Ta bort plasten och pensla degrutorna med vatten och strö över solroskärnor.
  4. Grädda bröden på andra falsen nerifrån i ugnen i 2 minuter – sänk värmen till 200 grader och grädda ytterligare ca 20 minuter. Ta ut brödet och låt det svalna på ett galler. Bryt brödet i bitar.